grzyby trujące

Więcej o:

grzyby trujące

  • Zbierając grzyby, nie kieruj się smakiem!

    grzyby po kilkakrotnym przegotowaniu będą się nadawały do zjedzenia? - To bardzo groźny przesąd. W niektórych przypadkach jest to faktycznie możliwe, np. muskaryna, która występuje w grzybach trujących, po długim gotowaniu w wodzie zostanie zneutralizowana. Ale np. amanityna, występująca w muchomorze

  • Te grzyby są pod ochroną. Sprawdź, czy ich nie zebrałeś [LISTA]

    jurajska wilgotnica czapeczkowata gwiazda wieloporowa gwiazdosz angielski, bury, karzełkowaty, kwiatuszkowaty, szorstki, węgierski, workowaty, wzniesiony kolczakówka dołkowana, kasztanowata, niebieskawa, piekąca, pomarańczowa, strefowana, wonna szaraczek koronica ozdobna berłóweczka Grzyby trujące. Tych

  • Omówienie quizu grzybiarskiego

    1. Fot.Eric Smith /Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0) Płachetka kołpakowata, pospolity w naszym regionie grzyb jadalny. 2. Fot.Lebrac/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0) Piestrzenica kasztanowata, grzyb trujący, często mylony ze smardzem. 3. Fot.Jerzy Opioła (praca własna)/Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0

  • Grzybobranie w Niemczech: tylko 1 kg na głowę, inaczej czeka kara

    się interesować grzybiarstwem. Lecz w obliczu tego, że na obszarze Niemiec występuje do 200 gatunków grzybów trujących, specjaliści radzą wziąć udział w specjalnych kursach czy ekskursjach dla grzybiarzy. - We wschodnich Niemczech ludzie lepiej znają się na grzybach - twierdzi Peter Karasch z zarządu Niemieckiego