Wiosną pojawia się trujący grzyb, którego można pomylić ze smardzem. Na co zwracać uwagę?

Piestrzenica kasztanowata należy do grzybów, które pojawiają się już wiosną. Pod żadnym pozorem nie należy jednak zbierać piestrzenicy, ponieważ jest to gatunek silnie trujący. Grzybiarze powinni być czujni, bo piestrzenica kasztanowata jest podobna do innego, jadalnego grzyba, a mianowice smardza zwyczajnego.

Choć szczyt sezonu grzybowego przypada jesienią, na grzyby wielu gatunków można natknąć się zdecydowanie wcześniej. Należy do nich piestrzenica kasztanowata. Grzybiarze powinni wiedzieć, czym charakteryzuje się ten gatunek, aby uniknąć pomyłki, która może mieć fatalne skutki.

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Piestrzenica kasztanowata to silnie trujący gatunek grzyba. Jego spożycie może uszkodzić wzrok

Piestrzenica kasztanowata zawiera wiele trujących substancji. Najbardziej szkodliwa z nich jest gyromitryna. Toksyna ta powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz uszkodzenia wątroby, śledziony i nerek, a ponadto wykazuje działanie sprzyjające rozwojowi nowotworów. Co więcej, spożycie piestrzenicy kasztanowatej może prowadzić do trwałego uszkodzenia wzroku.

Co ciekawe, dawniej piestrzenica kasztanowata była w wielu atlasach oznaczana jako grzyb jadalny albo warunkowo jadalny. Jeszcze w pierwszej połowie XX wieku grzyby tego gatunku były powszechnie spożywane w Polsce. Działo się tak, ponieważ podczas długotrwałego suszenia lub obróbki termicznej piestrzenica kasztanowata traci swoje szkodliwe właściwości. Nie można jednak precyzyjnie ustalić, po jakim czasie do tego dochodzi, dlatego obecnie piestrzenica kasztanowata jest uznawana za gatunek trujący, a znawcy przestrzegają, by pod żadnym pozorem nie spożywać tego grzyba.

Piestrzenica, babie ucho, murchla. Ten grzyb jest bardzo podobny do smardza zwyczajnego

Ze względu na silne toksyny znajdujące się w piestrzenicy kasztanowatej, warto dobrze poznać charakterystykę tego grzyba, aby skutecznie uchronić się przed działaniem szkodliwych substancji. Piestrzenica kasztanowata, przez zbieraczy nazywana także "murchlą" oraz "babim uchem", wydziela przyjemny, intensywny zapach. Kształt owocnika tego grzyba może budzić skojarzenia z wyglądem ludzkiego mózgu lub owoców orzecha włoskiego.

Murchla ma zazwyczaj ciemnobrązowy kolor, choć czasami jest jaśniejsza i bardziej matowa. Średnica kapelusza babiego ucha wynosi do 10 cm. Te cechy sprawiają, że piestrzenicę kasztanowatą można łatwo pomylić ze smardzem zwyczajnym, który jest gatunkiem jadalnym. Dlatego grzybiarze poszukujący smardzów powinni być niezwykle ostrożni, aby nie dać się zwieść kuszącemu wyglądowi i aromatowi piestrzenicy kasztanowatej.

Więcej o: