Omówienie quizu grzybiarskiego

W naszym miniquizie należało odróżnić grzyby jadalne od trujących. Sprawdź, jakich gatunków lepiej się wystrzegać, a jakie nie zrobią nam krzywdy. Zapoznaj się też z zasadami bezpiecznego zbierania grzybów, które znajdziesz pod omówieniem.

1.

 

Fot.Eric Smith /Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0)

Płachetka kołpakowata, pospolity w naszym regionie grzyb jadalny.

2.

 

Fot.Lebrac/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0)

Piestrzenica kasztanowata, grzyb trujący, często mylony ze smardzem.

3.

 

Fot.Jerzy Opioła (praca własna)/Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0)

Gołąbek zielonawy, popularny grzyb jadalny.

4.

 

Fot. Christian Fisher/Ak ccm/Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0)

Czubajka kania, grzyb jadalny, popularny na terenie Polski.

5.

 

Fot. Archenzo/Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0)

Zasłonak rudy, grzyb śmiertelnie trujący. Zawiera alkaloid orellaninę, która nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego gotowanie nie zmniejsza toksyczności grzyba.

6.

 

Fot.Jerzy Opioła (praca własna) /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0)

Smardz stożkowy, grzyb jadalny, objęty w Polsce ścisłą ochroną!

7.

 

Fot.George Chernilevsky (praca własna)/Wikimedia Commons/domena publiczna)

Muchomor sromotnikowy, grzyb śmiertelnie trujący, powoduje nieodwracalne uszkodzenia wątroby i innych organów.

Zasady bezpiecznego zbierania grzybów

Zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz wątpliwości (warto korzystać z atlasów);

Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;

Nie oceniaj grzybów sobie nieznanych na podstawie smaku. Wiele grzybów trujących ma smak łagodny, np. śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy;

Grzyby zbieraj wyłącznie do łubianek lub przewiewnych koszyków, a nie do plastikowych wiader i toreb foliowych, w których ulegają zaparzeniu i zepsuciu;

Nie zbieraj grzybów bardzo młodych oraz starych i przejrzałych, nasączonych wodą, nadjedzonych przez ślimaki czy zapleśniałych, gdyż łatwo o pomyłkę w rozpoznaniu gatunku. Nieprzestrzeganie tej zasady jest m.in. przyczyną spożywania muchomora sromotnikowego jako gołąbka zielonawego czy też gąskę zielonkę lub czubajkę kanię;

Grzyby wykręcaj z podłoża, tak aby nie uszkodzić grzybni;

Nie niszcz żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym;

W dniu zbioru oczyść grzyby, obgotuj i jak najszybciej przygotuj z nich potrawę;

Ponieważ grzyby psują się łatwo i szybko, jedz je bezpośrednio po przyrządzeniu i nie przechowuj zbyt długo;

Unikaj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące, np. muchomor zielonawy, muchomor wiosenny, mają przyjemny, słodkawy smak);

Nie spożywaj nadmiernych ilości potraw grzybowych, szczególnie wieczorem, ponieważ są one ciężkostrawne;

Nie podawaj potraw z grzybów małym dzieciom, osobom starszym i chorym;

Pamiętaj, że pierwszymi objawami wszystkich zatruć grzybami są nudności, wymioty, ból brzucha i biegunka.

Nie zbieraj grzybów będących pod ochroną, nawet jeśli są jadalne (rozporządzenie ministra środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących grzybów objętych ochroną, Dz.U. 2004, nr 168, poz. 1765).

W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych;

Materiały dotyczące bezpiecznego grzybobrania dzięki uprzejmości Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej .

Więcej o: