Rusza eksport polskiego mięsa do Japonii

Lada dzień ma ruszyć eksport naszego mięsa wieprzowego do Japonii. Poinformował o tym Witold Choiński prezes zarządu związku producentów "Polskie Mięso".

Jeśli wszystko pójdzie dobrze - to Kraj Kwitnącej Wiśni stanie się dodatkowym rynkiem zbytu dla polskiego mięsa.

Prezes Choiński poinformował, że firma spełniła już wymagania strony japońskiej. Rynek japoński jest bardzo duży, porównywalny wielkością do rynku Rosyjskiego - powiedział szef "Polskiego Mięsa". Jego zdaniem gdyby udało się Polsce wyeksportować w tym roku na rynek japoński 30-50 tysięcy ton mięsa wieprzowego to byłby to duży sukces. Eksport mięsa to Japonii jest opłacalny, choć część zysków pochłoną wyższe koszty transportu.

Japończycy potrzebują dużych, jednakowych partii surowca i to może stanowić dla nas barierę w eksporcie - przyznał prezes Choiński.

Najwięksi eksporterzy mięsa do Japonii to Dania, Stany Zjednoczone i Kanada.

Polskie Mięso - Związek Producentów, Eksporterów i Importerów Mięsa pokrywa 60-70 procent krajowego zapotrzebowania na mięso, a w eksporcie - 80 procent.