- Jest wiosna, wokoło świeżo, kolorowo. Chcemy namówić ludzi, żeby spróbowali tak samo jeść: zamiast kotleta z wymęczonego w hodowli i rzeźni zwierzaka czy odświeżanej wędliny z Constaru - świeże i kolorowe wiosenne warzywa i owoce - mówi Darek Gzyra ze Stowarzyszenia Empatia.
Tydzień zaczął się wczoraj i będzie trwał do piątku w ponad osiemdziesięciu miastach w Polsce. Będą pokazy kuchni wegetariańskiej, porady dietetyków, koncerty, wykłady, filmy. Tydzień odbywa się pod patronatem Polskiego Czerwonego Krzyża.
- Chcemy obalić mit, że wegetarianizm szkodzi zdrowiu, że powoduje w organizmie rozmaite niedobory. W czasie Tygodnia robimy akcję honorowego oddawania krwi przez wegetarian - mówi Czarek Wyszyński z fundacji Viva.
Organizatorzy wymieniają trzy powody, dla których warto być wegetarianinem: dbasz o własne zdrowie, bo nie jesz zawartych w mięsie antybiotyków i hormonów wzrostu, a dobrze dobrana dieta wegetariańska zapobiega wielu chorobom, m.in. miażdżycy i cukrzycy; nie przyczyniasz się do cierpienia zwierząt w rzeźniach i przemysłowych hodowlach; dbasz o środowisko naturalne zatruwane przez te hodowle.
Program Tygodnia Wegetariańskiego w internecie: www.wegetydzien.pl