W wydanej nocie włoskie stowarzyszenie podkreśliło, że od kilku miesięcy wraz z Instytutem Służby Zdrowia apeluje o to, by nie spożywać alkoholu w dniach przed szczepieniem i po nim.
Prezes stowarzyszenia Gianni Testino wyjaśnił, że należy unikać konsumpcji co najmniej na 15 dni przed i 15 dni po szczepieniu albo nie przekraczać jednej jednostki alkoholu dziennie (standardowa jednostka alkoholu (SJA) to 10 g lub 12,5 ml etanolu, czyli czystego alkoholu etylowego - odpowiada to 250 mililitrom piwa, 100 mililitrom wina (kieliszek) lub 30 mililitrom (kieliszkowi) wódki lub whisky).
Taka prewencja - jak podkreślili włoscy eksperci - jest niezbędna, ponieważ spożycie alkoholu, także w małych dawkach, redukuje aktywność układu immunologicznego i to zarówno odporność wrodzoną, jak i nabytą.
W komunikacie opublikowanym przez Instytut Służby Zdrowia zaznaczono ponadto, że konsumpcja alkoholu może pogorszyć stan chorych w przypadku COVID-19.
*
(PAP)
sw/ ap/
Koronawirus: wszystkie aktualne informacje i zalecenia na gov.pl.