Ludzie w Korei Północnej głodują z powodu pandemii. Alarmujący raport ONZ

Tomas Ojea Quintana, specjalny sprawozdawca ONZ ds. Praw człowieka w Koreańskiej Republice Ludowo-Demokratycznej wyraził niepokój wobec powszechnych niedoborów żywności i niedożywienia wśród mieszkańców tego kraju - informuje Reuters.

Quintana w swoim oświadczeniu stwierdził, że warunki humanitarne w Korei Północnej pogarszają się z powodu zamknięcia granicy z Chinami przed pięcioma miesiącami, a także surowymi środkami zapobiegawczymi przed pandemią koronawirusa.

Quintana informuje o "drastycznych trudnościach gospodarczych"

Sprawozdawca ONZ relacjonuje, że pandemia dała skutek w postaci "drastycznych trudności gospodarczych", z jakimi obecnie musi się Korea Północna mierzyć. Co więcej, Quintana wskazuje, że "spadek handlu z Chinami o 90 proc. w marcu i kwietniu doprowadził do znaczącej utraty dochodów".

Dramatyczna sytuacja sprowadza się do tego, że ludność praktycznie nie ma co jeść. - Coraz większa liczba rodzin je tylko dwa razy dziennie lub tylko kukurydzę. Niektóre rodziny po prostu głodują - wskazuje Quintana, cytowany przez Reuters.

Apel do ONZ-u i władz Korei. Quintana chce uwolnienia więźniów

Rada Bezpieczeństwa ONZ została poinformowana o całej sytuacji. Quintana zaapelował, aby organizacja rozważyła ponowne rozpatrzenie nałożonych na Koreę sankcji, aby w możliwie jak największym stopniu umożliwić dostarczanie żywności mieszkańcom. Sankcje te są efektem działań nuklearnych tamtejszych władz.

Specjalny sprawozdawca ONZ zaapelował do władz Pjongjangu, aby dostarczać ludności pomoc humanitarną "bez ograniczeń". Jak alarmuje, wszelkie operacje międzynarodowych organizacji zostały wstrzymane, natomiast niezbędne leki i szczepionki zatrzymały się na przejściach granicznych.

Co więcej, Quintana wezwał Koreę Północną do uwolnienia więźniów na czas pandemii, powołując się na przypadki śmierci osadzonych z powodu wykonywania ciężkiej pracy, brakiem żywności, chorobami zakaźnymi i przeludnieniem.

Zobacz wideo Korea Płd. przetwarza 95% marnowanej żywności
Więcej o: