Naukowcy z UJ stworzyli substancję, która hamuje rozwój koronawirusa

Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego stworzyli substancję, która potrafi hamować rozwój koronawirusa. Testy wykazały, że może być to pierwszy krok do przygotowania leku na patogen, który sparaliżował cały świat.

Przygotowana przez zespół naukowców z Uniwersytetu Jagiellońskiego i Małopolskiego Centrum Biotechnologii substancja to związek chemiczny o nazwie HTCC. - Silnie hamuje zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2, ale i też jego nie mniej groźnym kuzynem MERS - mówi Polskiemu Radiu profesor Krzysztof Pyrć, kierownik pracowni wirusologii z Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Jak stwierdził, związek HTCC charakteryzuje się bardzo prostym działaniem, ponieważ zapobiega zakażeniu komórki wirusem poprzez hamowanie interakcji wirusa z jego receptorem komórkowym. Oznacza to, że nawet jeśli wirus znajdzie się w ludzkim organizmie, nie będzie po prostu w stanie wywołać zakażenia.

Zobacz wideo Jak robić zakupy w czasie pandemii?

HTTC może pomóc w walce z koronawirusem. Badacze szukają wsparcia

HTCC jest opatentowana. Substancja była wcześniej testowana na zwierzętach, ale nie została jeszcze zatwierdzona do stosowania u ludzi. Przeprowadzone dotychczas eksperymenty nie wykazały jednak toksyczności środka. Teraz naukowcy szukają firm i instytutów, które wsparłby dalsze testy i badania.

HTCC stworzona została na bazie chitozanu - związku, który można otrzymać z krewetek lub grzybów (powstaje bowiem z chityny). Chitozan stosowany jest w medycynie jako środek antybakteryjny, przeciwzapalny i przeciwbólowy. Wchodzi m.in. w skład materiałów opatrunkowych lub żeli do stosowania na rany (oczyszcza skórę i przyspiesza proces gojenia).

Więcej o: