Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, ręczniki powinno się prać w miarę często. Gdy wycieramy skórę ręcznikiem, pozostawiamy na nim martwy naskórek, którym żywią się bakterie, grzyby i roztocza. Ich rozwojowi sprzyja też wilgoć i wysoka temperatura w łazience, gdzie zazwyczaj wieszamy ręczniki.
Zobacz wideo
Dwa sposoby na zawsze miękkie ręczniki
Jak prać ręczniki, żeby były puszyste i pachnące?
Ręczniki powinno się prać po trzech, maksymalnie czterech użyciach. W jaki sposób robić to poprawnie?
- Przed praniem oddziel jasne ręczniki od kolorowych, tak aby te jaśniejsze nie zszarzały i nie zabarwiły się.
- Wkładając ręczniki do pralki, postaraj się jej nie przeładować. W ciasno wypełnionej pralce detergenty nie zostaną dokładnie wypłukane z materiału.
- Jeśli pierzesz ręcznik pierwszy raz po jego zakupie, nie wkładaj go do pralki razem z ubraniami. Nowy ręcznik uwalnia bowiem drobne włókna, które mogą osadzić się na ubraniach. Starszych ręczników też najlepiej nie łącz z odzieżą - dzięki temu zachowają puszystość na dłużej.
- Nie używaj płynów zmiękczających, bo te nie wypłukują się całkowicie z włókiem, a ponadto sprawiają, że ręcznik staje się mniej chłonny.
- Nie przesadzaj z detergentem. Jeśli użyjesz go za dużo, ręczniki mogą zrobić się sztywne.
- Zanim nastawisz pranie ręczników, sprawdź na metkach, jaką temperaturę zalecają producenci. Zazwyczaj jest to 40 lub 60 stopni C. Unikaj prania ręczników w 90 stopniach, bo w ten sposób materiał szybciej się zniszczy, straci kolor, a także miękkość i puszystość.
- Unikaj wirowania, które niszczy ręczniki, ewentualnie nastaw najniższe obroty.
- Susz ręczniki w suszarce bębnowej lub, w miarę możliwości, wywieś je na świeżym powietrzu, ale w niezbyt nasłonecznionym miejscu - tak, aby ręczniki nie wypłowiały i nie zrobiły się szorstkie. Najlepiej rozwieszaj ręczniki po każdym użyciu - w przeciwnym razie rozwiną się bakterie, a ręcznik zacznie śmierdzieć.
- Nie prasuj ręczników - to źle wpływa na ich chłonność.