Święta wielkanocne kojarzą nam się z wieloma zwyczajami, wśród nich jest m.in. święcenie pokarmów. Zwyczaj ten pojawił się już w VIII wieku. Wtedy święcono wszystkie produkty, które podczas świąt miały się znaleźć na stole wielkanocnym.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
W wielkanocnym koszyku powinno się znaleźć kilka najważniejszych produktów. Wszystkie z nich powinny zostać poświęcone w Wielką Sobotę. Podczas śniadania w Wielką Niedzielę muszą się znaleźć na stole wielkanocnym. Pamiętajmy, że figurki z czekolady nie powinny znajdować się w koszyczku, ponieważ nie mają nic wspólnego z chrześcijańskim zwyczajem. W koszyku musimy mieć następujące produkty:
Chleb to podstawowy pokarm, który ma symbolizować ciało Chrystusa, gwarantuje dobrobyt. Jajko jest symbolem odradzającego się życia, oznacza zwycięstwo nad śmiercią. Natomiast sól ma chronić przed zepsuciem, kiedyś wierzono, że odstrasza zło. Wędlina ma zwiastować płodność i dostatek. Ciasto, które znajduje się w koszyczku, ma symbolizować doskonałość.
Baranek z chorągiewką z ciasta lub masła - ma on symbolizować ofiarę Chrystusa oraz jego zwycięstwo nad śmiercią, a także pokorę i łagodność. Chrzan jest symbolem zdrowia, ma zapewnić dobre samopoczucie przez cały rok. Ser jest symbolem współpracy między człowiekiem a zwierzętami.