Święta wielkanocne najczęściej kojarzą nam się z jajkami, żurem, różnymi rodzajami kiełbas, lukrowanymi babami wielkanocnymi, mazurkiem czy paschą. Co jeszcze możemy znaleźć na świątecznym stole?
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Na wielkanocnym stole będą królować przede wszystkim jajka w różnych postaciach, ciasta, zupy oraz mięso i wędliny. Potrawy na wielkanocnych stołach różnią się również w zależności od regionu. Do tradycyjnych potraw wielkanocnych zaliczamy przede wszystkim:
Nie może też zabraknąć jedzenia, które znalazło się w wielkanocnym koszyczku. Są to przede wszystkim jajka, chleb, wędliny, chrzan, babka wielkanocna, chrzan, ciasto, sól czy woda. Po poświęceniu koszyczka z produktami w Wielką Sobotę powinniśmy je spożyć podczas śniadania w Niedzielę Wielkanocną.
Każdy z produktów ma swoją symbolikę. Jajka są symbolem życia, które się odradza oraz Zmartwychwstania Chrystusa. Chleb oznacza ciało Chrystusa, a baranek w wierze katolickiej jest symbolem Chrystusa, który zmartwychwstał. Sól symbolizuje ochronę przed zepsuciem, natomiast chrzan oznacza krzepę, zdrowie i siłę.