Już niebawem w wielu domach rozpocznie się pierwsze przygotowywanie wigilijnych potraw. Co najczęściej pojawia się na stołach w polskich domach w Boże Narodzenie? Zwykle 24 grudnia na stole stawiamy dania z kapustą, ryby w różnej postaci, sałatki oraz ciasta.
Jedną z tradycji jest przygotowanie 12 potraw - dawniej wigilijna kolacja składała się z siedmiu, a następnie dziewięciu dań. Skąd wziął się zwyczaj związany z 12 daniami? Niektórzy dopatrują się w tym nawiązania do 12 apostołów, inni wskazują na 12 miesięcy w roku. Skosztowanie wszystkich 12 dań ma natomiast gwarantować szczęście w nowym roku. Warto podkreślić, że za jedną z potraw można uznać dodatki, takie jak chleb, chrzan czy ćwikła.
Przygotowując wigilijną kolację warto też pamiętać o sianku, który powinien znaleźć się pod obrusem, opłatkach i dodatkowym nakryciu przy stole dla niezapowiedzianego gościa.
Przeczytaj więcej aktualnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
Na Boże Narodzenie wiele gospodyń przygotowuje domowe ciasta - piernik staropolski czy pierniczki, pachnące cynamonem, goździkami, imbirem czy anyżem. Popularne są także ciasta z makiem - sero-makowce, makowce królewskie, strucle makowe czy makowiec po japońsku. Jeśli zależy nam na czasie, to warto postawić na sernik, który możemy upiec bez spodu lub na spodzie ze zmielonych herbatników połączonych z roztopionym masłem. Często podczas świąt serwowane jest ciasto marchewkowe lub przekładane ciasta bez pieczenia.