Niektórzy wigilijne menu planują na kilka tygodni przed świąteczną kolacją, inni co roku przygotowują te same potrawy. Bez względu na to, jakie w danym domu panują zwyczaje, jedno pozostaje niezmienne. Tradycja 12 dań wigilijnych kultywowana jest niemal w całej Polsce. Lista potraw może się różnić w zależności od regionu, ale jest kilka takich dań, które pojawiają się 24 grudnia w zasadzie na każdym stole. Oto lista 12 najpopularniejszych potraw wigilijnych.
Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej portalu Gazeta.pl.
Tradycja 12 wigilijnych potraw wzięła się jak większość znanych nam zwyczajów z obrządków słowiańskich. Na ten przykład pozostawienie pustego nakrycia dla zbłąkanego wędrowca w dawnych czasach oznaczało dodatkowe miejsce dla zmarłych członków rodziny, którzy tego dnia mieli zjednoczyć się z bliskimi. Z kolei sianko, które dla nas symbolizuje stajenkę, w której narodził się Jezus, dla naszych słowiańskich przodków było ofiarą składaną bóstwom.
Podobnie z tradycją 12 potraw. Jako chrześcijanie uznajemy je za pamiątkę 12 apostołów, uczniów Chrystusa. W dawnych czasach 12 potraw odnosiło się do 12 miesięcy w roku. Była to forma podziękowania bogom za zebrane plony oraz życzenie dostatku w nadchodzącym roku. Należało spróbować każdego dania, przygotowanego ze zbiorów, to gwarantowało szczęśliwy rok.
Najpopularniejszymi potrawami wigilijnymi, które najczęściej pojawiają się na polskich stołach, bez względu na region, są: