Najpopularniejsze potrawy wigilijne. Lista 12 dań, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole

12 potraw to nieodłączny element wigilijnej kolacji. W różnych regionach Polski lista ta przedstawia się nieco inaczej. Jest jednak kilka podstawowych dań, które w każdym zakątku kraju goszczą na stołach Polaków. Przedstawiamy listę 12 najpopularniejszych wigilijnych potraw.

Niektórzy wigilijne menu planują na kilka tygodni przed świąteczną kolacją, inni co roku przygotowują te same potrawy. Bez względu na to, jakie w danym domu panują zwyczaje, jedno pozostaje niezmienne. Tradycja 12 dań wigilijnych kultywowana jest niemal w całej Polsce. Lista potraw może się różnić w zależności od regionu, ale jest kilka takich dań, które pojawiają się 24 grudnia w zasadzie na każdym stole. Oto lista 12 najpopularniejszych potraw wigilijnych.

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Więcej podobnych treści znajdziesz na stronie głównej portalu Gazeta.pl.

Skąd wzięła się tradycja 12 potraw wigilijnych?

Tradycja 12 wigilijnych potraw wzięła się jak większość znanych nam zwyczajów z obrządków słowiańskich. Na ten przykład pozostawienie pustego nakrycia dla zbłąkanego wędrowca w dawnych czasach oznaczało dodatkowe miejsce dla zmarłych członków rodziny, którzy tego dnia mieli zjednoczyć się z bliskimi. Z kolei sianko, które dla nas symbolizuje stajenkę, w której narodził się Jezus, dla naszych słowiańskich przodków było ofiarą składaną bóstwom.

Podobnie z tradycją 12 potraw. Jako chrześcijanie uznajemy je za pamiątkę 12 apostołów, uczniów Chrystusa. W dawnych czasach 12 potraw odnosiło się do 12 miesięcy w roku. Była to forma podziękowania bogom za zebrane plony oraz życzenie dostatku w nadchodzącym roku. Należało spróbować każdego dania, przygotowanego ze zbiorów, to gwarantowało szczęśliwy rok.

Najpopularniejsze potrawy wigilijne

Najpopularniejszymi potrawami wigilijnymi, które najczęściej pojawiają się na polskich stołach, bez względu na region, są:

  1. barszcz czerwony z uszkami,
  2. zupa grzybowa,
  3. pierogi z kapustą i grzybami,
  4. kapusta z grochem,
  5. sałatka jarzynowa,
  6. śledzie,
  7. karp,
  8. ryba po grecku,
  9. krokiety,
  10. piernik,
  11. makowiec,
  12. kompot z suszu.
Więcej o: