Serwowanie 12 potraw na stole wigilijnym nie jest obowiązkiem, a dodatkowo w czasach inflacji i drożyzny może być trudno przygotować tak dużo dań. Niektórzy na przykład za osobną potrawę uważają dodatki, takie jak ćwikła, chrzan czy chleb. Dlaczego liczba 12 jest tak istotna w bożonarodzeniowej tradycji?
Zobacz wideo
Świąteczna iluminacja w Warszawie
Boże Narodzenie 2022. 12 potraw wigilijnych - skąd się wzięła ta tradycja?
Dawniej na wieczerzę wigilijną gospodynie przygotowywały nie 12, a siedem potraw, które symbolizowały każdy dzień tygodnia. Następnie liczbę dań zwiększono do dziewięciu - co miało reprezentować liczbę chórów anielskich. Obecnie tradycja mówi o 12 potrawach - liczba ta kojarzy się z bogactwem, dwunastoma apostołami, ale też miesiącami w roku. Zjedzenie każdego z 12 dań w Boże Narodzenie miało przynieść danej osobie szczęście na cały rok.
Potrawy wigilijne - jaka jest ich symbolika?
Każde z dań cechuje się pewnym znaczeniem, dlatego warto skosztować nawet odrobinę z 12 zaserwowanych potraw. Jakie są znaczenia tych najpopularniejszych?
- Barszcz - jest symbolem długowieczności;
- kapusta - ma oznaczać siłę i waleczność na nowy rok;
- piernik - symbolizuje dobrobyt;
- mak - jest symbolem bogactwa;
- grzyby - to z kolei symbol siły i zdrowia;
- ryby - jest to symbol chrześcijan, wiary w Jezusa, ale też odradzania się życia i płodności;
- chleb - symbol wspólnoty, pomyślności i mądrości życiowej;
- ciasto drożdżowe - symbolizuje pomyślność i powodzenie;
- kompot z suszu - będzie oznaczał to, co znajdzie się w napoju; jabłka mają oznaczać młodość i zdrowie, gruszki - długowieczność, śliwki - "przepędzenie złych mocy", morele - szczęście.
Boże Narodzenie 2022 - lista 12 potraw wigilijnych
Lista taka może się różnić w zależności od regionu Polski. Na stołach zwykle pojawia się jednak:
- barszcz czerwony, grzybowa;
- pierogi z kapustą i grzybami;
- krokiety z kapustą i grzybami;
- bigos;
- pieczona lub smażona ryba (karp, dorsz);
- ryba po grecku, karp w galarecie;
- kluski z makiem;
- sałatki warzywne;
- kapusta z grochem;
- kompot z suszu;
- śledzie;
- piernik, sernik, makowiec itp.