Święta Bożego Narodzenia to okres rodzinnych spotkań przy stole. To czas leniuchowania i zajadania się smakołykami. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Pysznych ciast!
W każdym domu mogą pojawiać się inne bożonarodzeniowe ciasta, jednak na większości stołów zagoszczą makowce, serniki, ciasta marchewkowe, babki pomarańczowe, miodowniki i oczywiście pierniki. Ciasta pachnące cynamonem, przyprawą korzenną i miodem.
Szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry wybór, niezależnie od okazji. Może być z kruszonką lub puszystą pianką. Inną bezpieczną opcją jest sernik, który także daje olbrzymie pole do popisu. Może być z czekoladą, kajmakiem, bezą, orzechami czy owocami, choćby mrożonymi. Dla miłośników czekolady: czekoladowy lub brownie.
Makowiec jest jedną z dwunastu potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Wyśmienite, zawijane ciasto drożdżowe po brzegi wypchane makiem, z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej i polane lukrem. Chyba wszyscy kochamy to ciasto.
Inne bożonarodzeniowe ciasto, które zazwyczaj gości na naszych stołach, to oczywiście pachnący korzennymi przyprawami piernik, polany czekoladą i przekładany powidłami.
Ciasto marchewkowe to idealna propozycja na zimowe wieczory. Wilgotny środek, korzenny zapach i delikatny krem sprawią, że bożonarodzeniowy wypiek zapadnie w pamięci gości na długo.
Lista świątecznych ciast tak naprawdę nie ma końca. Możemy zdecydować się przecież na ciasta zupełnie nowe. Jakie? Choćby na sernik piernikowy, orzechowiec, biały Lion, miodownik, sero-makowiec czy czekoladowiec. Świąteczne menu jest w naszych rękach!
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.