24 grudnia zbliża się wielkimi krokami. Zastanawiasz się, co przyrządzić z okazji świąt Bożego Narodzenia? Przedstawiamy listę tradycyjnych wigilijnych potraw, a także kilka opcji dla urozmaicenia.
Wigilia Bożego Narodzenia to dzień kończący okres adwentu. To czas oczekiwania na powtórne przyjście Jezusa Chrystusa. Zgodnie z tradycją w wigilijny wieczór na naszym stole powinno znaleźć się 12 potraw przyrządzonych ze wszystkich płodów ziemi - w wielu domach jako oddzielne potrawy liczy się także dodatki, na przykład pieczywo czy uszka w barszczu.
Każdego dania powinniśmy spróbować, by zapewnić sobie szczęście i dobrobyt na cały rok. Świąteczne potrawy mogą różnić się w zależności od regionu, są one jednak bardzo różnorodne. Do najpopularniejszych dań, których nie powinno zabraknąć na naszym stole, należą:
Wigilijne potrawy powinny być postne, czyli bezmięsne (wyjątkiem jest tu ryba, która jest symbolem chrześcijaństwa i Jezusa). 12 dań symbolizuje 12 apostołów, ale także 12 miesięcy w roku.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.