Kupujesz gwiazdę betlejemską? Sprawdź jeden szczegół, a dowiesz się, czy długo postoi

Poinsecja nadobna czy też wilczomlecz piękny, znany jako gwiazda betlejemska, często zdobi stoły w święta Bożego Narodzenia. To wymagająca roślina. Z naszego poradnika dowiesz się, jak prawidłowo ją pielęgnować.
Zobacz wideo Zdrowotny ogród. Te rośliny oczyszczą powietrze w domu

Więcej wiadomości na stronie głównej Gazeta.pl >>>

Jak dbać o gwiazdę betlejemską? Jak często podlewać?

  • Gwiazda betlejemska jest bardzo wrażliwa na zimno. Przy jej zakupie zwróć uwagę, czy ma zdrowe liście i czy nie stała zbyt długo na zewnątrz w niskiej temperaturze. Możesz też poprosić sprzedawcę, aby owinął roślinę dodatkową warstwą papieru lub inną osłoną.
  • Po przyniesieniu poinsecji do domu najlepiej daj jej chwilę, zanim pozbędziesz się osłonki, tak aby roślina mogła przyzwyczaić się do zmiany temperatury. Nie ustawiaj doniczki przy kaloryferze ani w miejscu, gdzie panuje przeciąg. Optymalna temperatura dla poinsecji to 15-21 stopni. Jeśli gwiazda będzie miała za gorąco, będzie zrzucać liście.
  • Gwiazda betlejemska lubi jasne, ale niekoniecznie mocno nasłonecznione miejsca. Jeżeli postawisz ją daleko od okna, zapewnij jej przynajmniej dopływ sztucznego światła.
  • Podlewaj poinsecję co drugi dzień - tak, żeby ziemia w doniczce była zawsze odrobinę wilgotna. Jeśli zauważysz nadmiar wody na podstawce doniczki, koniecznie wylej.
  • Poinsecji nie służy także zbyt suche powietrze. W razie potrzeby rozpylaj wokół niej wodną mgiełkę lub - o ile masz możliwość - ustaw nawilżacz powietrza.
  • W okresie kwitnienia nie musisz mocno nawozić. Wystarczy, że dokarmisz ją dla roślin kwitnących raz na dwa tygodnie.

Pod koniec zimy (może się zdarzyć, że jeszcze w styczniu) poinsecja zacznie tracić liście. Przytnij pędy do około 20 cm i trzymaj roślinkę przez 4-6 tygodni w miejscu o temperaturze 15 stopni. Wstrzymaj się wtedy z nawożeniem i podlewaniem. Po tym czasie przesadź poinsecję i ustaw tam, gdzie kwitła poprzednio, a z pewnością znowu zakwitnie.

Więcej o: