Włosy są ważnym elementem wyglądu, każdy chce, aby były zadbane, lśniące i gęste. Gdy są w złej kondycji, należy sprawdzić, jakich minerałów nam brakuje, jakie są przyczyny utraty dużej ilości włosów. Wypadanie włosów jest naturalne, do momentu, gdy nie tracimy ich około 100 dziennie.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zła kondycja włosów może mieć różnorodne podłoże. Najczęstszą przyczyną są choroby tarczycy, wszelkie zaburzenia hormonalne, duża ilość stresu, niedobór witamin i minerałów oraz nieodpowiednia pielęgnacja. Problem pojawia się wtedy, gdy włosy wypadają w nadmiarze i nie odrastają. W takim wypadku powinniśmy skontrolować stan zdrowia oraz ustalić przyczynę - w tym specjalizuje się trycholog. To on sprawdza skórę naszej głowy, stan włosów i pomaga poprawić ich kondycję. Włosy odzwierciedlają kondycję naszego organizmu, nie możemy więc bagatelizować ich stanu. Jeśli problem tkwi w całym organizmie, wtedy nie pomogą najlepsze odżywki, maski czy balsamy. Dopiero dzięki kompleksowemu wzmocnieniu włosów wewnątrz oraz na zewnątrz możemy poprawić ich kondycję.
Za dobrą kondycję naszych włosów odpowiadają witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, czyli biotyna (B7), PP (niacyna, B3), B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotenowy), B12 (kobalamina), B6 (pirodoksyna). Cenne są również minerały: cynk, miedź, żelazo oraz krzem.
Witamina A pozytywnie wpływa na budulec włosa. Znajdziemy ją w jarmużu, morelach, marchwi, pomidorach, pietruszce, papryce, szpinaku, jajach, czy w pietruszce. Witamina E wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, dzięki których potrzebne substancje są wchłaniane do meszków włosowych. Znajdziemy ją w produktach zbożowych, olejach roślinnych oraz orzechach. Dzięki witaminie H, która wspiera powstawanie keratyny, włosy są wzmacniane od środka, szybciej rosną, zapobiega też łupieżowi oraz łojotokowi. Znajdziemy ją w jajkach oraz pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Witaminę PP, która pobudza włosy do wzrostu, dostarczają ryby, otręby, orzeszki ziemne.Witamina B2 zapobiega wypadaniu włosów - zawiera ją fasola, szpinak, jarmuż. Niezwykle cenna jest również witamina B5, która znajduje się w produktach pełnoziarnistych, mleku czy bananach. Dzięki niej dochodzi do podziału komórek w meszku włosowym.