Jakie stanowisko będzie najlepsze dla czosnku zimowego? Jak odróżnić czosnek zimowy od wiosennego? Kiedy wykopać czosnek zimowy, żeby był najzdrowszy i najsmaczniejszy?
Czosnek zimowy sadzimy jesienią, zazwyczaj na przełomie września i października oraz w samym październiku. Warto zrobić to jak najwcześniej, by czosnek zdążył ukorzenić się przed zimą.
Jak sadzić czosnek zimowy? Przede wszystkim należy zadbać o ziemię, która powinna być żyzna i próchnicza. Na początku w ziemi przekopujemy grządkę i zasilamy ją kompostem w dużej dawce. Takie stanowisko następnie wyrównujemy grabiami. Jesienne sadzenie robimy też głębiej, niż to na wiosnę, co pozwoli lepiej przetrwać ewentualne mrozy. Ząbki czosnku zimowego należy wkopać w niewielki dołek o głębokości 5-6 cm. Należy je sadzić w rzędach oddalonych o 20-30 cm, umieszczając jeden ząbek co 6-10 cm. Jeśli zależy nam na czosnku na szczypior, to w jednym dołku trzeba umieścić kilka ząbków czosnku.
Przeczytaj więcej aktualnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
Ważne: W przypadku tzw. cebulek powietrznych, wsad robi się co 5-10 cm. Czosnek z cebulek powietrznych ma jednak postać pojedynczego, dużego ząbka - sadzi się go tylko po to, by chronić inne rośliny!
Czosnek zimowy lubi towarzystwo innych przydomowych roślin. Można go sadzić przy truskawkach, pietruszkach czy marchewce. Lubi też rosnąć w grządce po ogórkach, kalafiorach, selerze, pomidorach i fasoli. Nie lubi ziemi, w której wcześniej rosły inne rośliny cebulowe, a także ziemniaki lub burak.
Czosnek zimowy osiąga wysokość 100-120 cm i tworzy cebule o masie 70 gramów z 6-9 dużymi ząbkami. Zwykle pierwsze listki pojawiają się w lutym. Nawet jeśli później pojawią się mrozy, to czosnek zimowy się zregeneruje i wyda plony. Czosnek będzie gotowy ze zbioru już w lipcu. Warto dodać, że lepiej zebrać czosnek zimowy za wcześnie, niż za późno. W tym zebranym po czasie ząbki się rozpadną, a niektóre z nich zaczną się powtórnie ukorzeniać.
Do odmian ozimych zalicza się czosnek o nazwach: