Jak suszyć grzyby? O czym należy pamiętać, susząc grzyby w piekarniku? [PORADNIK]

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Podpowiadamy, jak prawidłowo ususzyć grzyby oraz przypominamy, czego nie robić przed suszeniem.

Sezon grzybowy w pełni. Grzybiarze każdego dnia przynoszą z lasu pełne koszyki grzybów. Co zrobić z okazami, które nie uda nam się zjeść po ich zebraniu?

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Suszenie grzybów - o czym należy pamiętać?

Suszenie grzybów to jedna z metod przechowywania grzybów. Oprócz tego możemy je także marynować, kisić i mrozić. Jednak zdaniem prof. Artura Gryszkina z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa, suszenie pozwoli zachować walory grzybów na dłużej. 

- Jeśli chcemy grzyby przechować, najdłużej utrzymają swoje walory po ususzeniu, bo aż do dwóch lat, jeśli będą szczelnie zamknięte. Warto też wspomnieć, że w trakcie suszenia pojawia się dodatkowo bogaty wachlarz substancji zapachowych - podkreślił prof. Artur Gryszkin.

Przeczytaj więcej informacji z kraju i ze świata na stronie głównej Gazeta.pl.

Gdzie na grzyby? [MAPA GRZYBOWA] - zdjęcie ilustracyjne Gdzie są grzyby w październiku? Tu czekają najlepsze zbiory [RADAR]

Naukowiec przypomina, że przed suszeniem grzybów nie powinniśmy ich myć, tylko dokładnie oczyścić. - Przed suszeniem nie myjemy grzybów, bo między innymi nasiąkają niepotrzebnie wodą. Należy je zaś dokładnie oczyścić, na przykład pędzelkiem, który często jest integralną częścią noża do zbierania grzybów" - przekazał profesor z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa i dodał, że "jak grzyby oczyścimy, tak będziemy je później jeść".

Pierścieniak gryszpanowy - zdjęcie ilustracyjne Niebieski grzyb w polskich lasach. Czy jest jadalny?

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Instrukcja 

Zanim włożymy grzyby do piekarnika, musimy je oczyścić - najlepiej zrobić to pędzelkiem. Następnie kroimy je w plastry lub na ćwiartki. Później pokrojone grzyby układamy na papierze do pieczenia. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na około 60 stopni. Podczas suszenia możemy zostawić delikatnie uchylone drzwiczki piekarnika. Proces suszenia trwa od czterech do pięciu godzin. Podczas pieczenia należy co kilkanaście minut przewracać grzyby, aby suszyły się równomiernie.

Więcej o: