Małopolska skrywa zielone gąski. Trudno je znaleźć. "Ich poszukiwanie wymaga wielkiej uwagi"

Grzegorz Wójcik z Nadleśnictwa Olkusz udostępnił nagranie z grzybobrania. Małopolski leśnik pokazał wyjątkowe okazy grzybów, które znalazł pod cienką warstwą ziemi. Ich zbiór wymaga wiedzy i doświadczenia ponieważ "można je pomylić z muchomorem zielonawym".

Grzegorz Wójcik, leśniczy z Nadleśnictwa Olkusz pokazał, gdzie skrywają się gąski zielonki. Grzyby były schowane pod cienką warstwą ziemi, jednak były niezauważalne. Dopiero po naruszeniu niepozornej ściółki okazało się, że w ziemi kryje się mnóstwo małych grzybów.

Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Małopolska. Pod ściółką skrywały się gąski zielonki

W poniedziałek Nadleśnictwo Olkusz opublikowało na swojej stronie na Facebooku nagranie z poszukiwań grzybów. "Maślaka czy borowika znaleźć nie sztuka! Ale do tych grzybków, które widać na filmie, to już trzeba mieć nosa. Albo doświadczenie. Gąski zielonki, które - uwaga - można pomylić z muchomorem zielonawym (jadalnym tylko raz) i trującą gąską siarkową są jadalnymi grzybami, w sam raz do marynaty czy smażenia. Nie poleca się jednak ich nadmiernego spożywania. Są nawet kraje, gdzie uznawane są za gatunek toksyczny i niebezpieczny" - poinformowało nadleśnictwo.

"Zieleniatki wzrastają pod ziemią, i tylko czasem na powierzchnię wystają czubki ich kapeluszy. Ich poszukiwanie wymaga wielkiej uwagi. Spotkać je można w piaskach borów sosnowych aż do końca listopada, początku grudnia. Gąski zbierał, przyrządził i zjadł nasz podleśniczy Grzegorz Wójcik. Dopiero później podzielił się z nami filmem" - dodano we wpisie.

Zapadlisko na Pustyni BłędowskiejZapadlisko na Pustyni Błędowskiej. Leśnicy ostrzegają grzybiarzy

Grzyby 2022. Gąski zielonki pojawiły się w Małopolsce

Gąski zielonki nie mają prawie żadnych wartości odżywczych. Te wyjątkowo małe grzyby są jednak cenione przez koneserów z powodu ciekawych walorów smakowych. W Polsce najczęściej są marynowane lub smażone. Mają słodko-orzechowy smak i mączny zapach. Sporadycznie pojawiają się w polskich lasach. Można je także znaleźć w Japonii, Ameryce Północnej czy Kostaryce. Są to jednak bardzo rzadkie okazy.

Tatry pod grubą warstwą śniegu. TOPR ostrzega przed lawinami, IMGW przed roztopami [WIDEO]Tatry pod grubą warstwą śniegu. Ostrzeżenia przed lawinami i roztopami

Więcej o: