Obecnie trwa sezon na grzyby, a w lasach jest ich pełno na ściółce. Podpowiadamy, jak je prawidłowo ususzyć, aby zimą móc cieszyć się doskonałym smakiem zupy grzybowej.
Jak przygotować grzyby do suszenia? Okazuje się, że jest kilka kluczowych zasad, o których muszą pamiętać grzybiarze przy suszeniu grzybów. Na stronie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa przekazał, jak prawidłowo suszyć grzyby. Choć istnieje wiele sposobów na przechowywanie grzybów, to najdłużej utrzymają one swoją wartość właśnie po ususzeniu, bo jak zauważa prof. Gryszkin "do dwóch lat, jeśli będą szczelnie zamknięte".
- Przed suszeniem nie myjemy grzybów, bo między innymi nasiąkają niepotrzebnie wodą. Należy je zaś dokładnie oczyścić, na przykład pędzelkiem, który często jest integralną częścią noża do zbierania grzybów. Jak grzyby oczyścimy, tak będziemy je później jeść - ostrzega naukowiec z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
Prof. Artur Gryszkin zauważa, że możemy suszyć grzyby na kilka sposób. Możemy je przewlec nitką i zawiesić między drzewami na słońcu lub w innym miejscu np. w automatycznej suszarce, lub w piekarniku. Jeśli zdecydujemy się na suszenie grzybów w suszarce automatycznej, to cały proces potrwa od czterech do sześciu godzin. Natomiast suszenie w piekarniku będzie bardziej skomplikowane. Musimy położyć grzyby na półkach, gdzie wcześniej położymy papier do pieczenia, a następnie włączyć piekarnik na 60 stopni. Podczas suszenia musimy pamiętać o przewracaniu grzybów co kilka godzin.
Przeczytaj więcej informacji z kraju i ze świata na stronie głównej Gazeta.pl
- Warto też wspomnieć, że w trakcie suszenia pojawia się dodatkowo bogaty wachlarz substancji zapachowych. Niestety, grzyby podczas obróbki tracą niektóre ze swoich wartości odżywczych, a mają ich niemało - od witamin po aminokwasy i pełnowartościowe białko - przekazał naukowiec z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa.