Temperatura w Polsce systematycznie spada. Choć firmy dostarczające ciepło, świadczą swoje usługi od początku września do końca maja, decyzję o rozpoczęciu sezonu grzewczego najczęściej podejmują zarządy. Zanim jednak to nastąpi, warto odpowietrzyć kaloryfer. Jak to zrobić? Odpowiadamy.
Więcej informacji ze świata i kraju znajdziesz na stronie głównej portalu Gazeta.pl.
Aby przejść do działania, koniecznie musimy zamknąć dopływ wody do grzejnika. Następnie ustawiamy zawór kaloryfera w pozycji zamkniętej, ustawiając na zerze. Po przeciwległej stronie powinien znajdować się odpowietrzacz. Zanim zaczniemy go przekręcać, ustawiamy pod nim dużą miskę.
Następnie przy pomocy klucza delikatnie i powoli odkręcamy śrubkę odpowietrzacza. Kontynuujemy, dopóki z kaloryfera nie zacznie wyciekać sama woda. Istotne jednak, by nie wylało się jej zbyt dużo - niosłoby to za sobą konieczność jej późniejszego uzupełnienia.
Nie istnieje stała data, od której rozpoczyna się sezon grzewczy. W rozporządzeniu Ministra Gospodarki z 15 stycznia 2007 r. czytamy, że okres grzewczy to czas "w którym warunki atmosferyczne powodują konieczność ciągłego dostarczania ciepła w celu ogrzewania obiektów".
Zazwyczaj zarządy decydują się na rozpoczęcie sezonu grzewczego kiedy temperatura na zewnątrz wynosi poniżej 10 stopni, a w mieszkaniach poniżej 16 stopni, przez co najmniej trzy dni. Termin rozpoczęcia sezonu grzewczego uzależniony bywa także od decyzji mieszkańców.