Wypadanie włosów - jakich witamin brakuje? Co jeść, aby mieć mocne kosmyki? [LISTA]

Zmiana pór roku, nieodpowiednia pielęgnacja, farbowanie, ale też zła dieta lub choroby przyczyniają się do tego, że włosy są łamliwe lub szybciej wypadają. Jak temu zapobiec? Warto zwrócić się do naturalnych metod i sięgnąć po witaminy, które są niezbędne w budowie zdrowych i mocnych kosmyków.

Z wypadaniem włosów związana jest zła dieta czy niedobór witamin, bez których nawet specjalistyczne zabiegi mogą okazać się nieskuteczne. Włosy należy bowiem wzmacniać od środka - tylko tak będziemy mogli cieszyć się zdrowymi i pięknymi kosmykami. Jakie witaminy stosować na wypadające włosy? Jakie produkty warto wprowadzić do diety?

Zobacz wideo Jak dbać o skórę i włosy jesienią? Podpowiada nasza makijażystka

Wypadanie włosów a brak witamin. Włosy mogą wypadać nawet trzy miesiące po odchudzaniu

Problem z wypadaniem włosów często dotyka osób, które zdecydowały się na restrykcyjną dietę odchudzającą. Pojawiają się one jednak nie w trakcie jej stosowania, ale zwykle po około dwóch-trzech miesiącach od jej przeprowadzenia. Jeśli włosy wypadają "garściami", warto zrobić wówczas podstawowe badania morfologiczne, by lekarz mógł wykluczyć chorobę. Z problemami z włosami warto też udać się do trychologa, który zaproponuje nam odpowiednią pielęgnację i suplementację. 

Wypadanie włosów wiąże się często z niedoborem cynku, żelaza i aminokwasów. Obserwowana jest także korelacja między łysieniem, a brakiem magnezu w organizmie.  

Witaminy i minerały na wypadanie włosów - lista

Przy problemach z wypadaniem włosów warto zainteresować się suplementacją lub spożywaniem pokarmów bogatych w niżej wypisane witaminy oraz minerały:

  • cynk - wpływa na tworzenie się kreatyny. Jego niedobór objawia się rozdwojonymi końcówkami, łamaniem się lub wykruszaniem się włosów oraz łamliwymi paznokciami. Cynk można znaleźć w zielonym groszku czy cebuli, ale przede wszystkim w wątróbce wołowej.
  • żelazo - jego niedobór osłabia włosy i sprawia, że są bardziej łamliwe. Żelazo występuje w wątróbce, czerwonym mięsie, sardynkach, mięsie z indyka, suszonych morelach, pestkach dyni, burakach i botwinie czy w szpinaku.
  • witamina C - bardzo dobrze łączy się z żelazem zwiększając jego przyswajalność. Dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu substancje odżywcze są lepiej wchłaniane przez cebulki włosów. Witamina C wspomaga też produkcję kolagenu. Witaminę znajdziemy w czerwonej papryce, porzeczkach, malinach, truskawkach, cytrusach, natce pietruszki, czerwonej papryce czy kapuście kiszonej. 
  • witamina A - wpływa strukturę keratyny, która jest głównym składnikiem budulca włosa. Witaminę A znajdziemy w: morelach, jarmużu, marchwi, natce pietruszki, pomidorach, papryce, botwinie, szpinaku, nabiale, jajkach.
  • witamina E - poprawia działanie naczyń krwionośnych, dzięki czemu substancje odżywcze lepiej docierają do mieszków włosowych oraz chroni mieszki włosowe i włosy przed złym wpływem wolnych rodników. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, awokado, produktach zbożowych, orzechach.
  • witamina H (biotyna, witamina B7) - wspiera powstawanie keratyny, dzięki czemu włosy są wzmocnione i nie wypadają. Witamina ta też przeciwdziała łupieżowi. Znajduje się w żółtkach jaj, strączkach, orzechach czy grzybach.
  • witamina PP (niacyna) - pobudza ukrwienie skóry. Występuje w mięsie drobiowym, wieprzowym i przetworach mięsnych, a z produktów roślinnych - w ziemniakach, otrębach, orzechach ziemnych czy drożdżach.
  • witamina B2 - zapobiega wypadaniu włosów. Witaminę B2 znajdziemy w rybach, mięsie wieprzowym, szpinaku, jarmużu, mleku, serach dojrzewających i jajkach.
  • witamina B12 - zapobiega wypadaniu i przetłuszczaniu się włosów. Występuje w jajkach, mleku, jogurtach naturalnych, rybach oraz nerkach i wątrobach (drobiowych, wołowych, cielęcych).
  • witamina B5 - nawilża włosy. Znajduje się w wątróbce, rybach, produktach pełnoziarnistych, mięsie, bananach, pomarańczach, melonach czy mleku.
Więcej o: