Z wypadaniem włosów związana jest zła dieta czy niedobór witamin, bez których nawet specjalistyczne zabiegi mogą okazać się nieskuteczne. Włosy należy bowiem wzmacniać od środka - tylko tak będziemy mogli cieszyć się zdrowymi i pięknymi kosmykami. Jakie witaminy stosować na wypadające włosy? Jakie produkty warto wprowadzić do diety?
Zobacz wideo
Jak dbać o skórę i włosy jesienią? Podpowiada nasza makijażystka
Wypadanie włosów a brak witamin. Włosy mogą wypadać nawet trzy miesiące po odchudzaniu
Problem z wypadaniem włosów często dotyka osób, które zdecydowały się na restrykcyjną dietę odchudzającą. Pojawiają się one jednak nie w trakcie jej stosowania, ale zwykle po około dwóch-trzech miesiącach od jej przeprowadzenia. Jeśli włosy wypadają "garściami", warto zrobić wówczas podstawowe badania morfologiczne, by lekarz mógł wykluczyć chorobę. Z problemami z włosami warto też udać się do trychologa, który zaproponuje nam odpowiednią pielęgnację i suplementację.
Wypadanie włosów wiąże się często z niedoborem cynku, żelaza i aminokwasów. Obserwowana jest także korelacja między łysieniem, a brakiem magnezu w organizmie.
Witaminy i minerały na wypadanie włosów - lista
Przy problemach z wypadaniem włosów warto zainteresować się suplementacją lub spożywaniem pokarmów bogatych w niżej wypisane witaminy oraz minerały:
- cynk - wpływa na tworzenie się kreatyny. Jego niedobór objawia się rozdwojonymi końcówkami, łamaniem się lub wykruszaniem się włosów oraz łamliwymi paznokciami. Cynk można znaleźć w zielonym groszku czy cebuli, ale przede wszystkim w wątróbce wołowej.
- żelazo - jego niedobór osłabia włosy i sprawia, że są bardziej łamliwe. Żelazo występuje w wątróbce, czerwonym mięsie, sardynkach, mięsie z indyka, suszonych morelach, pestkach dyni, burakach i botwinie czy w szpinaku.
- witamina C - bardzo dobrze łączy się z żelazem zwiększając jego przyswajalność. Dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne, dzięki czemu substancje odżywcze są lepiej wchłaniane przez cebulki włosów. Witamina C wspomaga też produkcję kolagenu. Witaminę znajdziemy w czerwonej papryce, porzeczkach, malinach, truskawkach, cytrusach, natce pietruszki, czerwonej papryce czy kapuście kiszonej.
- witamina A - wpływa strukturę keratyny, która jest głównym składnikiem budulca włosa. Witaminę A znajdziemy w: morelach, jarmużu, marchwi, natce pietruszki, pomidorach, papryce, botwinie, szpinaku, nabiale, jajkach.
- witamina E - poprawia działanie naczyń krwionośnych, dzięki czemu substancje odżywcze lepiej docierają do mieszków włosowych oraz chroni mieszki włosowe i włosy przed złym wpływem wolnych rodników. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, awokado, produktach zbożowych, orzechach.
- witamina H (biotyna, witamina B7) - wspiera powstawanie keratyny, dzięki czemu włosy są wzmocnione i nie wypadają. Witamina ta też przeciwdziała łupieżowi. Znajduje się w żółtkach jaj, strączkach, orzechach czy grzybach.
- witamina PP (niacyna) - pobudza ukrwienie skóry. Występuje w mięsie drobiowym, wieprzowym i przetworach mięsnych, a z produktów roślinnych - w ziemniakach, otrębach, orzechach ziemnych czy drożdżach.
- witamina B2 - zapobiega wypadaniu włosów. Witaminę B2 znajdziemy w rybach, mięsie wieprzowym, szpinaku, jarmużu, mleku, serach dojrzewających i jajkach.
- witamina B12 - zapobiega wypadaniu i przetłuszczaniu się włosów. Występuje w jajkach, mleku, jogurtach naturalnych, rybach oraz nerkach i wątrobach (drobiowych, wołowych, cielęcych).
- witamina B5 - nawilża włosy. Znajduje się w wątróbce, rybach, produktach pełnoziarnistych, mięsie, bananach, pomarańczach, melonach czy mleku.