Czemu ogórki kiszone są puste w środku? Jak tego uniknąć? [PORADNIK]

Bywa, że kiszone ogórki wychodzą puste w środku, nie są chrupiące i tryskają sokiem. Dlaczego tak się dzieje? W jaki sposób temu zaradzić? Podpowiadamy.

Przenawożone ogórki to puste ogórki

Do kiszenia najlepiej wybierać ogórki z własnej uprawy lub kupować od zaufanego rolnika / sprzedawcy, który nie przesadza z nawozami. Przenawożone ogórki rosną szybko, ale mają w sobie więcej wody niż te rosnące wolniej. Podczas kiszenia szybciej też miękną. Można je rozpoznać np. po bardzo ciemnej skórce.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl >>>

Kiszenie ogórków zacznij w środku sezonu

Jeśli chcemy, aby ogórki w słoiku były chrupiące i jędrne, nie powinniśmy zaczynać kiszenia na początku sezonu. Ogórki kupowane na przełomie lipca i sierpnia mają nieco twardszy miąższ i skórkę, dzięki czemu lepiej znoszą długotrwałe kiszenie.

Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Gdy masz już ogórki, nie odkładaj kiszenia na później

Po zaopatrzeniu się w ogórki najlepiej od razu zacząć robienie przetworów. Im więcej czasu minie od zerwania warzyw, tym bardziej zaawansowane stają się procesy namnażania bakterii gnilnych. Z upływem czasu maleje też ilość cukrów, a to zwiększa ryzyko, że ogórki w słoiku staną się miękkie i niesmaczne.

Grzyby (zdjęcie ilustracyjne)Gdzie na grzyby w sierpniu? To tu możesz liczyć na najlepsze zbiory

Do kiszenia wybierz odpowiednią odmianę ogórków

Inną przyczyną pustych kiszonych ogórków jest wybór nieodpowiedniej odmiany. Do kiszenia najbardziej nadają się m.in. Ogórek Śremski, Borus, Andrus czy Octopus. Najlepiej wybierać nieduże ogórki, o w miarę regularnych kształtach.

zdjęcie ilustracyjneWitaminy na wypadanie włosów. 7 witamin sprawi, że włosy znów będą zadbane

Ogórki w słoiku układaj ciasno

Znaczenie ma również sposób układania ogórków w słoiku, a powinno się układać je dość ciasno - nie mogą pływać swobodnie w zalewie. Słoiki z kiszonkami muszą być szczelnie zamknięte i schowane w chłodnym, zacienionym miejscu. Po około miesiącu ogórki powinny być gotowe do zjedzenia.

Więcej o: