Czemu ogórki kiszone są puste w środku? Jak tego uniknąć? [PORADNIK]

Bywa, że kiszone ogórki wychodzą puste w środku, nie są chrupiące i tryskają sokiem. Dlaczego tak się dzieje? W jaki sposób temu zaradzić? Podpowiadamy.

Przenawożone ogórki to puste ogórki

Do kiszenia najlepiej wybierać ogórki z własnej uprawy lub kupować od zaufanego rolnika / sprzedawcy, który nie przesadza z nawozami. Przenawożone ogórki rosną szybko, ale mają w sobie więcej wody niż te rosnące wolniej. Podczas kiszenia szybciej też miękną. Można je rozpoznać np. po bardzo ciemnej skórce.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl >>>

Kiszenie ogórków zacznij w środku sezonu

Jeśli chcemy, aby ogórki w słoiku były chrupiące i jędrne, nie powinniśmy zaczynać kiszenia na początku sezonu. Ogórki kupowane na przełomie lipca i sierpnia mają nieco twardszy miąższ i skórkę, dzięki czemu lepiej znoszą długotrwałe kiszenie.

Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Gdy masz już ogórki, nie odkładaj kiszenia na później

Po zaopatrzeniu się w ogórki najlepiej od razu zacząć robienie przetworów. Im więcej czasu minie od zerwania warzyw, tym bardziej zaawansowane stają się procesy namnażania bakterii gnilnych. Z upływem czasu maleje też ilość cukrów, a to zwiększa ryzyko, że ogórki w słoiku staną się miękkie i niesmaczne.

Do kiszenia wybierz odpowiednią odmianę ogórków

Inną przyczyną pustych kiszonych ogórków jest wybór nieodpowiedniej odmiany. Do kiszenia najbardziej nadają się m.in. Ogórek Śremski, Borus, Andrus czy Octopus. Najlepiej wybierać nieduże ogórki, o w miarę regularnych kształtach.

Ogórki w słoiku układaj ciasno

Znaczenie ma również sposób układania ogórków w słoiku, a powinno się układać je dość ciasno - nie mogą pływać swobodnie w zalewie. Słoiki z kiszonkami muszą być szczelnie zamknięte i schowane w chłodnym, zacienionym miejscu. Po około miesiącu ogórki powinny być gotowe do zjedzenia.

Więcej o: