Włosy, które są łamliwe, napuszone, pozbawione blasku, rozdwojone na końcach lub wypadają w nadmiarze to sygnał, że naszemu organizmowi brakuje witamin. Zwłaszcza ta ostatnia kwestia sprawia najwięcej problemów zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Wypadanie włosów może być bowiem spowodowane problemami z tarczycą, zaburzeniami hormonalnymi, stresem, niedoborem witamin i minerałów. Z kolei łamliwość, brak blasku, napuszenie czy rozdwojone końcówki to kwestie, z którymi zwykle da się uporać odpowiednimi kosmetykami czy wizytą u fryzjera.
Zobacz wideo
Jedzmy rzeżuchę nie tylko od święta! Wzmacnia włosy i zawiera dużo witaminy C
Jakich witamin brakuje, gdy wypadają włosy? Jaki specjalista zajmuje się problemami z włosami?
Dziennie może wypadać nawet 100 włosów i jest to naturalna rzecz, która nie powinna budzić naszego niepokoju. Czasem jednak zwykłe przeczesanie włosów sprawia, że na dłoni zostaje od kilku do kilkunastu włosów. Co wówczas zrobić?
Nadmierne wypadanie lub to, że włosy nie odrastają, powinny być sygnałem do skorzystania z pomocy trychologa. Pomoże on wzmocnić nasze włosy w sytuacji, gdy stosowanie szamponów, odżywek czy masek nie daje żadnego efektu. Trycholog poza badaniem skóry głowy może nas pytać o dietę i rodzaj używanych kosmetyków oraz zalecić odpowiednią pielęgnację i suplementację.
Witaminy na wypadanie włosów - lista
Przy problemach z wypadaniem włosów warto zainteresować się suplementacją lub spożywaniem pokarmów bogatych w witaminy oraz minerały, takie jak żelazo, cynk, miedź lub krzem. Z witamin polecane są natomiast:
- witamina A - wpływa strukturę keratyny, która jest głównym składnikiem budulca włosa. Witaminę A znajdziemy w: morelach, jarmużu, marchwi, natce pietruszki, pomidorach, papryce, botwinie, szpinaku, nabiale, jajkach.
- witamina E - poprawia działanie naczyń krwionośnych, dzięki czemu substancje odżywcze lepiej docierają do mieszków włosowych oraz chroni mieszki włosowe i włosy przed złym wpływem wolnych rodników. Witamina E znajduje się w olejach roślinnych, awokado, produktach zbożowych, orzechach.
- witamina H (biotyna, witamina B7) - wspiera powstawanie keratyny, dzięki czemu włosy są wzmocnione i nie wypadają. Witamina ta też przeciwdziała łupieżowi. Znajduje się w żółtkach jaj, strączkach, orzechach czy grzybach.
- witamina PP (niacyna) - pobudza ukrwienie skóry. Występuje w mięsie drobiowym, wieprzowym i przetworach mięsnych, a z produktów roślinnych - w ziemniakach, otrębach, orzechach ziemnych czy drożdżach.
- witamina B2 - zapobiega wypadaniu włosów. Witaminę B2 znajdziemy w rybach, mięsie wieprzowym, szpinaku, jarmużu, mleku, serach dojrzewających i jajkach.
- witamina B12 - zapobiega wypadaniu i przetłuszczaniu się włosów. Występuje w jajkach, mleku, jogurtach naturalnych, rybach oraz nerkach i wątrobach (drobiowych, wołowych, cielęcych).
- witamina B5 - nawilża włosy. Znajduje się w wątróbce, rybach, produktach pełnoziarnistych, mięsie, bananach, pomarańczach, melonach czy mleku.