Ogórki kiszone to dla wielu osób jeden z największych przysmaków kuchni polskiej. Amatorzy kiszeniaków z pewnością znają smak rozczarowania, który przychodzi, kiedy po otwarciu słoika okazuje się, że ogórki są puste w środku. Dlaczego tak się dzieje? I jak możemy temu zapobiec?
Przeczytaj więcej informacji z kraju i ze świata na stronie głównej Gazeta.pl
Puste w środku ogródki kiszone potrafią naprawdę zepsuć humor. Zamiast apetycznie chrupać, są miękkie i tryskają sokiem. Trudno je też wtedy wykorzystać np. do sałatki. Na szczęście w prosty sposób możemy się przed tym uchronić. Trzeba tylko pamiętać o kilku rzeczach.
Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na odmianę ogórków, które kupujemy na przetwory. Najlepiej znaleźć warzywa ze sprawdzonego źródła - jeśli to możliwe, kupić je prosto od rolnika. Ogórki powinny być młode, bez ciemnej, twardej skóry, która jest dowodem intensywnego nawożenia lub wysokiej kwasowości gleby.
Starsze, przerośnięte ogórki zwykle za długo leżały w ziemi i miąższ nie jest już tak soczysty, przez co po ukiszeniu ogórki będą puste w środku.
Jeśli mamy taką możliwość, postawmy na ogórki z odmian Śremski, Borus lub Octous. Skórka powinna być "kolczasta" - to najlepsza gwarancja chrupiących ogórków.
Odpowiedni wybór warzyw to jedno. Druga sprawa, to to, jak je przygotujemy. Zalewa do ogórków kiszonych mocno wpływa na ich smak. Odpowiednio przygotowana sprawia, że proces fermentacji przebiega prawidłowo i ogórki się nie psują.
Jeśli jednak chodzi o to, czy ogórki będą puste w środku, znaczenie ma już ich przygotowanie do kiszenia. Najpierw trzeba je wypłukać w misie z zimną wodą i solą. Następnie moczymy ogórki - od 2 do 6 godzin. Dopiero po tym układamy je w słoikach. Najważniejsza jest tutaj sól, która sprawia, że naturalne soki z ogórków się nie wytrącą.
Ważnym etapem jest także odpowiednie ułożenie ogórków. Kiedy już mamy młode ogórki odpowiedniej odmiany namoczone przez kilka godzin w osolonej wodzie, możemy zacząć działać. Ważne, żeby ogórki były ułożone dość ciasno. Nie mogą swobodnie pływać w zalewie. Kiedy już wszystko dobrze się trzyma, dokładamy czosnek, chrzan, koper i zioła i zalewamy wszystko solanką.
***********
Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina.