Światowy dzień czekolady. Praca w kakaowym przemyśle wcale nie jest taka słodka

Czekolada ze względu na swój niezwykły aromat i charakterystyczny smak, stała się jednym z produktów, bez których większość z nas nie wyobraża sobie życia. Nasiona kakaowca były wykorzystywane już przez Majów i Azteków. Ale dzisiejsza produkcja czekolady to nie zawsze słodki biznes.

Pierwsze ślady nasion kakaowca można znaleźć już w historii Majów. To oni mieli z nich przyrządzać napój, przeznaczony tylko dla najbogatszych - nazywał się Xococalit, co w tłumaczeniu z ich języka brzmi jak "gorzka woda". Napój wykorzystywano w rytuałach i podczas modłów. Przyrządzano go z roztartych ziaren kakaowca z miodem, chilli lub z kukurydzą. Nasiona kakaowca doceniali też Aztekowie - oni napoje przyrządzali na zimno, dodając do roztartych nasion kakaowca nie tylko miód i chili, ale też wanilię i suszone płatki kwiatów. 

Zobacz wideo Czekolada: znakomite źródło magnezu? Znamy co najmniej 5 lepszych, zdrowszych źródeł

Przeczytaj więcej informacji z kraju i ze świata na stronie głównej Gazeta.pl 

Kiedy czekolada pojawiła się w Europie? 

Nasiona kakaowca trafiły do Europy tuż po wyprawie Krzysztofa Kolumba, który omyłkowo trafił do Ameryki. Pierwotnie nie zrobiły jednak furory. Europejczycy nie wiedzieli, jak je przyrządzać. Nieco później kakao zaczęto rozcierać z cukrem i zalewać ciepłą wodą. Na prawdziwy czekoladowy przełom trzeba było jeszcze poczekać. Dopiero w 1828 roku Casparus van Houten Senior opatentował metodę proszkowania nasion kakaowca. Jego syn wynalazł natomiast proces alkalizowania czekolady.

Surowe (czyli nie prażone) ziarna kakaowca można jeść jako samodzielną przekąskę, ale nadają się również  do produkcji tzw. surowego kakao lub surowej czekolady. Surowa czekolada i kakao - zdrowsza alternatywa dla zwykłej czekolady?

Kolejnym krokiem, w kierunku czekolady, jaką dziś znamy, było połączenie kakao, cukru i rozpuszczonego tłuszczu kakaowego - to dzieło Farnica Fry, który stworzył pierwszą na świecie tabliczkę czekolady. 

Konszowanie czekolady - czyli długotrwałe, intensywne mieszkanie, które odpowiada za aksamitną gładkość tego przysmaku - to pomysł Rudolphe’a Lindta.

Słodko-gorzka historia czekolady 

Dziś bez wątpienia czekolada jest jednym z najpopularniejszych łakoci. Jednak jej historia, ani sposób produkcji, wcale nie są słodkie. Nasiona kakaowca przybyły do Europy jako owoc krwawego kolonializmu. Natomiast dziś, osoby pracujące na farmach kakaowców często zmagają się z bardzo trudnymi warunkami. 

Dzień czekolady 2022. Jak powstaje czekolada? Zdradzamy tę słodką tajemnicę Dzień czekolady 2022. Jak powstaje czekolada? Znamy słodką tajemnicę

Miliony rolników uprawiających kakaowce pracują niezwykle ciężko w wyczerpujących warunkach, ale nie zarabiają na życie. Średnio rolnicy uprawiający kakao zarabiają zaledwie 6% końcowej wartości tabliczki czekolady

- alarmuje Fairtrade.org.uk. Taka sytuacja obciąża państwa, z których pochodzi najwięcej nasion kakaowca - w Afryce i Ameryce Południowej. 

Pogłębia to ubóstwo i przyczynia się do uporczywych problemów, takich jak dyskryminacja, eksploatacja i wylesianie, które zagrażają przyszłości społeczności hodowców kakao i przyszłości samego kakao

- przestrzegają aktywiści.

Czekolada z pracy dzieci. 1,6 mln nieletnich pracuje na farmach 

Co więcej, w raporcie Thomson Reuters Foundation z 2019 roku, pojawiły się informacje, że największe firmy produkujące słodycze, takie jak Godiva, Lindt i Hershey, nie utrzymują pracy dzieci poza swoimi łańcuchami dostaw. 

Mars i Nestle zostały ocenione nieco lepiej niż Lindt i Hershey. Najlepsze oceny zdobyły jednak mniejsze firmy - w tym Alter Eco, Divine i Tony’s Chocolonely.

Według danych fundacji większość kakao na świecie jest uprawiana przez biednych rolników w zachodnioafrykańskich krajach - głównie na terenie Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. W branży czekoladowej ma pracować około 1,6 miliona. Warto o tym pamiętać, wybierając słodycze w sklepie. Te, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł, powinny mieć oznaczenia "fairtrade". 

*****

Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina.

Więcej o: