Jakie produkty spożywcze można zamrozić? Jak mrozić pieczywo, zupę czy ciasto?

Święta wielkanocne to czas, który spędzamy wspólnie z rodziną. Wcześniej jednak większość z nas poświęca wolne chwile na przygotowania - sprzątanie, zakupy czy gotowanie. Warto pamiętać, że co roku miliony Polaków marnują tony jedzenia. Jak temu zapobiegać? Jednym ze sposobów jest mrożenie żywności. Jakie produkty się do tego nadają?

Na święta wielkanocne, i nie tylko, przygotowywane są wyjątkowe potrawy, w związku z czym zakupy zwykle są też większe, niż w normalne dni. Niestety nie zawsze zaplanujemy dania tak, by ich nie zmarnować. Jak zapobiec wyrzucaniu jedzenia? Jednym ze sposobów jest oczywiście dokładne planowanie i ograniczenie zakupów do potrzebnego minimum. Jeśli to się nam nie udaje, warto zapoznać się z listą produktów i dań, które możemy zamrozić i zjeść później. 

Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?

Wielkanoc 2022. Jakie produkty i dania można mrozić?

Faszerowane jajka, sałatka jarzynowa, żurek czy babka piaskowa - to tradycyjne dania, które pojawiają się z okazji Wielkanocy na świątecznych stołach. Poza nimi pojawiają się też takie produkty, jak wędliny, ser czy chleb, które niestety często lądują w koszach. Które produkty można zamrozić, by ich nie zmarnować?

Jajka - czy można je zamrozić?  

W tej kwestii zdania są podzielone - niektórzy twierdzą, że można mrozić surowe jajka. Na niektórych blogach kulinarnych można przeczytać poradę, by mrozić oddzielnie żółtka i białka - co może się przydać zwłaszcza w sytuacji, gdy nie wykorzystamy białek podczas pieczenia ciasta. Później można więc zrobić z nich bezę. Mrożenie ugotowanych jajek nie ma jednak sensu.

Pisanki na targu w Poznaniu - zdjęcie ilustracyjneWielkanoc 2022. Eleganckie i poważne życzenia wielkanocne

Czy można zamrozić zupę?

Zupy to dania, które można zamrozić bez przeszkód. Dotyczy to zarówno żurku, jak i zupy chrzanowej. Zupę do zamrożenia najlepiej odlać jak najszybciej po przygotowaniu i wlać do słoików. Zamrożoną zupę można trzymać nawet trzy tygodnie. Lepiej, by zamrozić zupę, która nie została wcześniej zabielona śmietaną.

Mrożenie mięsa i wędlin - na jak długo?

Mrozić można również mięso, ale też gotowe wędliny. Gotowe, kupione w sklepie wędliny można mrozić przez około miesiąc. Te wykonane przez nas w domu - czyli bez konserwantów - można mrozić przez nawet trzy-cztery miesiące. Co do mięsa, to czas mrożenia zależy od jego rodzaju.

  • Wołowina - mielona do 2-3 miesięcy, w kawałku od 6 do 8 miesięcy;
  • Wieprzowina - mielona do miesiąca lub dwóch, w kawałku od 3 do 6 miesięcy;
  • Drób - w całości do 3 miesięcy, porcjowany do 6-9 miesięcy;
  • Kiełbasa i podroby - można mrozić przez 4-5 miesięcy;
  • Baranina - do 9 miesięcy;
  • Królik, cielęcina - nie dłużej niż 8 miesięcy;
  • Dziczyzna - do 12 miesięcy.

Jak mrozić pieczywo?

Pieczywo można mrozić, najlepiej w małych porcjach i od razu po zakupie (zawijając w papierową torbę lub reklamówkę, którą zdejmujemy podczas rozmrażania). Dzięki temu na drugi dzień świąt lub tuż po nich można cieszyć się chrupkim pieczywem. Jeśli chleb zrobił się już czerstwy, to nie ma sensu go mrozić. Lepiej taki chleb wysuszyć i zrobić z niego bułkę tartą.

Pogoda na Wielkanoc 2022 (zdjęcie ilustracyjne)Pogoda na Wielkanoc - Wielką Niedzielę i Lany Poniedziałek

Sałatka jarzynowa - czy można ją mrozić?

Sałatki jarzynowe mogą być mrożone, o ile nie mają jeszcze dodatku majonezu. Warto dodać, że dotyczy to sałatek przygotowanych z warzyw gotowanych. Sałatki z warzyw surowych po wyciągnięciu z zamrażalniku będą wyglądać na przegniłe.

Czy można mrozić ciasta?

Wiele osób o tym nie wie, ale praktycznie wszystkie ciasta nadają się do zamrożenia. Dotyczy to takich wypieków, jak ciasta: drożdżowe, kruche, biszkoptowe, z kremem, z bitą śmietaną, serniki, szarlotkę, babeczki czy słodkie bułki. Najlepiej przełożyć ciasto do plastikowego pojemnika z przykrywką i w ten sposób zamrozić.

Więcej o: