Na święta wielkanocne, i nie tylko, przygotowywane są wyjątkowe potrawy, w związku z czym zakupy zwykle są też większe, niż w normalne dni. Niestety nie zawsze zaplanujemy dania tak, by ich nie zmarnować. Jak zapobiec wyrzucaniu jedzenia? Jednym ze sposobów jest oczywiście dokładne planowanie i ograniczenie zakupów do potrzebnego minimum. Jeśli to się nam nie udaje, warto zapoznać się z listą produktów i dań, które możemy zamrozić i zjeść później.
Faszerowane jajka, sałatka jarzynowa, żurek czy babka piaskowa - to tradycyjne dania, które pojawiają się z okazji Wielkanocy na świątecznych stołach. Poza nimi pojawiają się też takie produkty, jak wędliny, ser czy chleb, które niestety często lądują w koszach. Które produkty można zamrozić, by ich nie zmarnować?
W tej kwestii zdania są podzielone - niektórzy twierdzą, że można mrozić surowe jajka. Na niektórych blogach kulinarnych można przeczytać poradę, by mrozić oddzielnie żółtka i białka - co może się przydać zwłaszcza w sytuacji, gdy nie wykorzystamy białek podczas pieczenia ciasta. Później można więc zrobić z nich bezę. Mrożenie ugotowanych jajek nie ma jednak sensu.
Zupy to dania, które można zamrozić bez przeszkód. Dotyczy to zarówno żurku, jak i zupy chrzanowej. Zupę do zamrożenia najlepiej odlać jak najszybciej po przygotowaniu i wlać do słoików. Zamrożoną zupę można trzymać nawet trzy tygodnie. Lepiej, by zamrozić zupę, która nie została wcześniej zabielona śmietaną.
Mrozić można również mięso, ale też gotowe wędliny. Gotowe, kupione w sklepie wędliny można mrozić przez około miesiąc. Te wykonane przez nas w domu - czyli bez konserwantów - można mrozić przez nawet trzy-cztery miesiące. Co do mięsa, to czas mrożenia zależy od jego rodzaju.
Pieczywo można mrozić, najlepiej w małych porcjach i od razu po zakupie (zawijając w papierową torbę lub reklamówkę, którą zdejmujemy podczas rozmrażania). Dzięki temu na drugi dzień świąt lub tuż po nich można cieszyć się chrupkim pieczywem. Jeśli chleb zrobił się już czerstwy, to nie ma sensu go mrozić. Lepiej taki chleb wysuszyć i zrobić z niego bułkę tartą.
Sałatki jarzynowe mogą być mrożone, o ile nie mają jeszcze dodatku majonezu. Warto dodać, że dotyczy to sałatek przygotowanych z warzyw gotowanych. Sałatki z warzyw surowych po wyciągnięciu z zamrażalniku będą wyglądać na przegniłe.
Wiele osób o tym nie wie, ale praktycznie wszystkie ciasta nadają się do zamrożenia. Dotyczy to takich wypieków, jak ciasta: drożdżowe, kruche, biszkoptowe, z kremem, z bitą śmietaną, serniki, szarlotkę, babeczki czy słodkie bułki. Najlepiej przełożyć ciasto do plastikowego pojemnika z przykrywką i w ten sposób zamrozić.