Potrawy wielkanocne. Jakie dania powinny zagościć na naszych stołach w Wielkanoc? [LISTA]

Po dwóch latach święta wielkanocne w Polsce odbędą się bez obostrzeń koronawirusowych. Świąteczne śniadanie może być więc tym bardziej uroczyste. Nic nie podkreśli wagi spotkania tak, jak pyszne i tradycyjne dania, które kojarzą nam się właśnie z Wielkanocą. Jakie potrawy powinny trafić na świąteczny stół?

Święta wielkanocne już w niedzielę 17 kwietnia. To właśnie wtedy, w Wielkanoc, odbywa się tradycyjne, rodzinne śniadanie, podczas którego składamy sobie życzenia i zasiadamy do stołu pełnego tradycyjnych potraw. Jakie dania szykowane są w Polsce z okazji Wielkanocy?

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Wielkanoc 2022 - lista wielkanocnych potraw

Podczas śniadania wielkanocnego należy spożyć produkty ze święconki, która została poświęcona w Wielką Sobotę. Zwykle są to: jajka, chleb, kiełbasa, chrzan, babka piaskowa oraz przyprawy, takie jak sól i pieprz. W niektórych regionach do koszyka wkładany jest także ser żółty czy czekoladowy zajączek. Produkty ze święconki można wykorzystać w przygotowaniu tradycyjnych dań. 

W Wielkanoc na stołach w Polsce możemy trafić na:

  • barszcz biały z kiełbasą lub żurek,
  • zupę chrzanową,
  • sałatki (jarzynowe, z jajkiem),
  • jajka faszerowane,
  • jajka z majonezem, 
  • jajka marynowane,
  • gotowaną szynkę, 
  • pieczony schab,
  • polędwiczki w sosie chrzanowym,
  • pasztet,
  • zimne nóżki - czyli tzw. kurczak w galarecie,
  • roladki drobiowe.

Barwienie pisanek herbatą Zapomnij o łupinach cebuli. Mamy dużo lepszy sposób na farbowanie jajek

Poza tymi daniami, w Wielkanoc serwowane są także słodkie wypieki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. W tym czasie królują zwłaszcza te desery, które są szczególnie kojarzone z Wielkanocą, czyli:

  • babka wielkanocna,
  • baranek wielkanocny,
  • mazurek (kajmakowy, królewski, pomarańczowy), 
  • pascha,
  • keks z bakaliami.

Poza tym często pojawia się także sernik, makowiec, duet czy miodownik.

Popularne potrawy wielkanocne będą się różnic w zależności od regionu. Na południu Polski zwykle przygotowywana jest chrzanówka z jajkiem. W województwie świętokrzyskim tradycyjną potrawą jest kiszka pieczona w jelicie wieprzowym lub wołowym. Panie domu ze Śląska przygotowują natomiast drożdżowe słodkie bułki - buchty.

Wielkanocny koszyczek (zdjęcie ilustracyjne) Barszcz owsiany i ser jajeczny. Jak Podkarpacie świętuje Wielkanoc?

Więcej o: