Święta wielkanocne już w niedzielę 17 kwietnia. To właśnie wtedy, w Wielkanoc, odbywa się tradycyjne, rodzinne śniadanie, podczas którego składamy sobie życzenia i zasiadamy do stołu pełnego tradycyjnych potraw. Jakie dania szykowane są w Polsce z okazji Wielkanocy?
Podczas śniadania wielkanocnego należy spożyć produkty ze święconki, która została poświęcona w Wielką Sobotę. Zwykle są to: jajka, chleb, kiełbasa, chrzan, babka piaskowa oraz przyprawy, takie jak sól i pieprz. W niektórych regionach do koszyka wkładany jest także ser żółty czy czekoladowy zajączek. Produkty ze święconki można wykorzystać w przygotowaniu tradycyjnych dań.
W Wielkanoc na stołach w Polsce możemy trafić na:
Poza tymi daniami, w Wielkanoc serwowane są także słodkie wypieki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. W tym czasie królują zwłaszcza te desery, które są szczególnie kojarzone z Wielkanocą, czyli:
Poza tym często pojawia się także sernik, makowiec, duet czy miodownik.
Popularne potrawy wielkanocne będą się różnic w zależności od regionu. Na południu Polski zwykle przygotowywana jest chrzanówka z jajkiem. W województwie świętokrzyskim tradycyjną potrawą jest kiszka pieczona w jelicie wieprzowym lub wołowym. Panie domu ze Śląska przygotowują natomiast drożdżowe słodkie bułki - buchty.