Pascha to najważniejsze święto dla wiernych Kościoła prawosławnego i katolickiego. Jednak tradycje i sposób obchodzenia Wielkanocy w obu kościołach są od siebie różne.
Wielkanoc katolicy obchodzą w tym roku 17 kwietnia. Z kolei członkowie kościoła prawosławnego Zmartwychwstanie Chrystusa świętują tydzień później - 24 kwietnia.
Rezurekcja, czyli procesja w Kościołach katolickich, która jest ogłoszeniem zmartwychwstania Chrystusa, zazwyczaj rozpoczyna się o godz. 6 rano, wówczas wierni okrążają kościół raz lub trzy razy. Natomiast w Kościele prawosławnym liturgia ta rozpoczyna się o północy, w nocy z Wielkiej Soboty na Niedzielę Wielkanocną. Prawosławni również organizują procesję ze świecami, ikonami oraz chorągwiami. Po powrocie z nabożeństwa zarówno katolicy, jak i prawosławni zasiadają do świątecznego śniadania. Tutaj jednak jest kilka różnic, między potrawami w domu katolika a prawosławnego.
Przeczytaj więcej informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
Na Wielkanocnym stole w katolickim domu nie może zabraknąć święconki, czyli jajek, chleba, kiełbasy, pieprzu i soli. Z kolei prawosławni dzielą się ze sobą słodkim chlebem. Kiedy na Polskich stołach króluje żurek, biała kiełbasa, chrzan, wędliny, jajka, mazurki czy lukrowane baby wielkanocne, Ukraińcy oraz mieszkańcy innych wschodnich krajów europejskich przygotowują kulicz, czyli wysoką babkę drożdżową, kulebiaka z nadzieniem z kapusty i grzybów, drożdżowe pierogi oraz barszcz - czytamy na stronie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.
***
Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina.