Wielka Sobota jest ostatnim dniem Wielkiego Tygodnia, poprzedzającego Wielkanoc. Wierni idą wtedy do kościoła, aby poświęcić pokarm, który trafi na świąteczny stół w Niedzielę Wielkanocną. Zwyczaj święcenia koszyczków, czyli tzw. święconki, w Polsce znany jest od XIV wieku.
Przez całą Wielką Sobotę w kościołach odbywa się adoracja przy symbolicznym grobie Chrystusa. Rano księża święcą pokarmy, a wieczorem odbywa się Wigilia Wielkanocna. Udział w sobotniej mszy świętej nie jest co prawda obowiązkowy, ale wieczorna, uroczysta msza liturgicznie należy już do niedzieli, a więc uczestnictwo w niej może zastąpić wizytę w kościele następnego dnia.
Tegoroczne święta wielkanocne przypadają w niedzielę 17 i poniedziałek 18 kwietnia, zaś Wielka Sobota - odpowiednio - 16 kwietnia.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tradycyjne pokarmy, których nie powinno zabraknąć w koszyczku ze święconką, to m.in.:
Pomóż Ukrainie, przyłącz się do zbiórki. Pieniądze wpłacisz na stronie pcpm.org.pl/ukraina >>>
Zgodnie z tradycją, ścisły post obowiązuje tylko dwa razy w roku - w Środę Popielcową i w Wielki Piątek. Oznacza to, że katolicy nie muszą zachowywać postu w Wielką Sobotę. Jeśli jednak chcą kontynuować wielkopiątkowe poszczenie, powinni ograniczyć się do jednego obfitego posiłku w ciągu dnia oraz dwóch niepełnych. W trakcie ścisłego postu nie wolno jeść mięsa i pić alkoholu.