Jajka są nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. To ono jest symbolem życia, odrodzenia się przyrody oraz nadziei. W jaki sposób możemy je przygotować, aby cieszyć się nimi podczas tegorocznych świąt? Zadbajmy też o ich kolorystykę, która będzie cieszyć oko na wielkanocnym stole.
Pamiętajmy, że najlepszym sposobem na gotowanie jajek, aby nie pękły, jest włożenie ich do zimnej wody. Dzięki stopniowemu podgrzewaniu wody w której się znajduje - skorupka nie pęknie. Zwróćmy też uwagę na dodanie łyżeczki soli do wody - dzięki temu skorupka podczas obierania będzie nam łatwo schodzić.
Dzięki łupinom cebuli możemy w ciekawy sposób urozmaicić wygląd wielkanocnych jajek. Jest to prosty sposób, który znany jest od wielu lat. Łupiny cebuli musimy włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Następnie powoli zagotować i pozostawić na wolnym ogniu przez kilka minut. Do tego wywaru należy włożyć jajka oraz gotować je przez kilka minut. Skorupki jajek nabiorą ciemnobrązowego, intensywnego koloru.
Do "kolorowania" jajek możemy użyć również kurkumy. Kupimy ją w większości sklepów spożywczych. Wystarczy, że przygotujemy wywar z jej dodatkiem. Do wody musimy dodać od czterech do pięciu łyżek przyprawy, odrobinę soli oraz ocet. W tak przyprawionej wodzie musimy gotować jajka przez kilka minut. Po odstawieniu z ognia, jajka powinny zostać w wodzie przez dwie godziny. Kolor będzie intensywnie żółty.
W ten sam sposób możemy zabawić jajka przy pomocy buraka, szpinaku, czerwonej kapusty czy borówek amerykańskich. Wystarczy jedynie włożyć jajka do wywaru w którym będzie jeden ze składników - wtedy skorupki jajek zyskają pożądany przez nas kolor - zielony, czerwony czy niebieski.
Podczas malowania jajek możemy się wykazać ogromną inwencją twórczą. Możemy malować wielkanocne jaja markerami - stworzyć na nich różne wzory. Dzięki temu przy wielkanocnym stole będziemy mogli odróżnić swoje pisanki - każda z nich będzie przecież jedyna w swoim rodzaju. Do ozdabiania możemy wykorzystać też gazety, kolorowy papier, bibułę. Możemy również spróbować techniki decoupage. Potrzebny jest jedynie specjalny klej, pędzelek, lakier i serwetki. Ta technika wymaga nieco więcej zaangażowania. Nie zapominajmy też o ozdabianiu jajek woskiem - wystarzy, że rozpuścimy odrobinę wosku i będziemy malować nim jaja przy pomocy patyczka lub wykałaczki. Wtedy każdy wzór będzie delikatny i oryginalny.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Mrożenie jajek to kwestia sporna i można znaleźć różne uwagi na ten temat. Wiele książek kucharskich i blogerów sugeruje, aby jajka mrozić, ale tylko surowe i bez skorupek. Do tego najlepiej mrozić oddzielnie białka i żółtka. Szczególnie istotne może się to okazać dla osób, które lubią wypieki. Same białka można potem szybko odmrozić i zrobić na przykład bezy. Nie należy mrozić jajek ugotowanych, pokrytych majonezem lub innym farszem.