Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas dla wszystkich chrześcijan. To święto ruchome, które przypada na niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Oznacza to, że wypada ono między 22 marca a 25 kwietnia. W 2022 roku Wielkanoc będziemy obchodzić 17 kwietnia.
Tradycyjne wielkanocne potrawy różnią się w zależności od regionu Polski. Południe Polski w święta wielkanocne zajada się zupą chrzanową z jajkiem i wędliną. Na stole mieszkańców województwa świętokrzyskiego znaleźć można rakowskie dzionie, czyli kaszankę pieczoną w jelicie wieprzowym lub wołowym, a w województwie śląskim - buchty, czyli drożdżowe słodkie bułeczki. W wielu regionach Polski na stole tradycyjnie goszczą żurek z jajkiem i faszerowane jajka.
Podczas śniadania wielkanocnego w pierwszej kolejności zjadamy święconkę: chleb, kiełbasę, chrzan czy babkę. Możemy podawać je w przeróżnych różnych formach. Świąteczny obiad składa się w wielu domach z zupy - najczęściej żurku z jajkiem i białą kiełbasą oraz pieczonego mięsa. Poniżej przedstawiamy listę tradycyjnych potraw wielkanocnych:
Do wielkanocnych deserów zaliczamy: