Święta Wielkanocne tradycyjnie utożsamiane są z końcem trwania postu, co tym samym wiąże się z powrotem dań mięsnych na talerze. Choć raczej w zapomnienie odeszły takie symboliczne zwyczaje jak Wieszanie Śledzia (czyli przybijanie ryb do drzewa "za karę") czy też pogrzeb żuru, to jednak nadal stosunkowo duża ilość osób wierzących praktykuje wstrzemięźliwość od dań mięsnych.
Jaja – to najważniejszy wielkanocny symbol. Jaja oznaczają triumf życia nad śmiercią, początek nowego życia, są zatem ściśle związane ze Zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Jaja pojawiają się na wielkanocnym stole pod wieloma postaciami. Mogą być w zupie, jako dodatek do sałatki tradycyjnej, faszerowane. Jednak najbardziej znany zwyczaj związany jest ze zdobieniem i dekorowaniem jaj, czyli tworzeniem pisanek, które wsadza się do koszyczka.
Żurek na zakwasie – najbardziej znana zupa serwowana na Wielkanoc. Może być gotowany na bazie wędzonki, mięsa, lub białej kiełbasy. Sposób przygotowania żurku różni się w zależności od regionu Polski i związanej z nim lokalnej tradycji. Można więc wyróżnić m.in. żurek "żeniaty" (podawany na Śląsku, powstaje na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku), żurek z białą kiełbasą i jajkiem podawany na Kujawach i Mazowszu, czy też żurek serwowany na Podhalu z kiełbasą wiejską i majerankiem oraz wędzonym oscypkiem.
Biała kiełbasa pieczona – bez niej trudno wyobrazić sobie święta w niejednym polskim domu. Białą kiełbasę można piec z cebulką i czosnkiem, z jabłkami, a nawet w cieście francuskim. Jako ciekawostkę należy dodać, że tradycja podawania białej kiełbasy na polski stół sięga już XVII wieku.
Mazurek wielkanocny – tradycyjne ciasto serwowane na Wielkanoc, związane z kuchnią polską. Przygotowywany jest z dwóch warstw różnego rodzaju ciast, np. kruchych, biszkoptowo-tłuszczowych bądź orzechowych, które często przekłada się masami (orzechową, migdałową, kajmakową, czyli powstałą podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem). Można również do tego użyć marmolady albo dżemu. Mazurek najczęściej udekorowany jest bakaliami, orzechami, lukrem, polewą.
Babka wielkanocna – obok mazurka wielkanocnego, najbardziej kojarzone z Wielkanocą ciasto drożdżowe, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jej popularność wynika m.in. z tego, że jest proste w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu (ok. 60 min).
Więcej wiadomości dotyczących świąt na Gazeta.pl