Wielkanoc 2022 - jakie potrawy powinny znaleźć się na świątecznym stole?

Wielkanoc, obok Bożego Narodzenia, jest jednym z najważniejszych świąt chrześcijańskich. W tym czasie spotykamy się z rodziną przy świątecznym stole pełnym tradycyjnych potraw. Ich kanon - mimo nowych trendów kulinarnych i prób ich unowocześniania - nie zmienia się od lat. Bez jakich dań, oprócz jaja, żuru, barszczu białego, nie wyobrażamy sobie świąt Wielkiej Nocy?

Święta Wielkanocne tradycyjnie utożsamiane są z końcem trwania postu, co tym samym wiąże się z powrotem dań mięsnych na talerze. Choć raczej w zapomnienie odeszły takie symboliczne zwyczaje jak Wieszanie Śledzia (czyli przybijanie ryb do drzewa "za karę") czy też pogrzeb żuru, to jednak nadal stosunkowo duża ilość osób wierzących praktykuje wstrzemięźliwość od dań mięsnych. 

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Wielkanoc 2022. Lista potraw wielkanocnych

Jaja – to najważniejszy wielkanocny symbol. Jaja oznaczają triumf życia nad śmiercią, początek nowego życia, są zatem ściśle związane ze Zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa. Jaja pojawiają się na wielkanocnym stole pod wieloma postaciami. Mogą być w zupie, jako dodatek do sałatki tradycyjnej, faszerowane. Jednak najbardziej znany zwyczaj związany jest ze zdobieniem i dekorowaniem jaj, czyli tworzeniem pisanek, które wsadza się do koszyczka.

Żurek na zakwasie – najbardziej znana zupa serwowana na Wielkanoc. Może być gotowany na bazie wędzonki, mięsa, lub białej kiełbasy. Sposób przygotowania żurku różni się w zależności od regionu Polski i związanej z nim lokalnej tradycji. Można więc wyróżnić m.in. żurek "żeniaty" (podawany na Śląsku, powstaje na bazie wędzonych żeberek i wędzonego boczku), żurek z białą kiełbasą i jajkiem podawany na Kujawach i Mazowszu, czy też żurek serwowany na Podhalu z kiełbasą wiejską i majerankiem oraz wędzonym oscypkiem.

Biała kiełbasa pieczona – bez niej trudno wyobrazić sobie święta w niejednym polskim domu. Białą kiełbasę można piec z cebulką i czosnkiem, z jabłkami, a nawet w cieście francuskim. Jako ciekawostkę należy dodać, że tradycja podawania białej kiełbasy na polski stół sięga już XVII wieku.

Upominki na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjneUpominki na Wielkanoc - pomysły na ciekawe świąteczne prezenty dla każdego

Co jeszcze na świątecznym stole? Mazurek i Babka

Mazurek wielkanocny – tradycyjne ciasto serwowane na Wielkanoc, związane z kuchnią polską. Przygotowywany jest z dwóch warstw różnego rodzaju ciast, np. kruchych, biszkoptowo-tłuszczowych bądź orzechowych, które często przekłada się masami (orzechową, migdałową, kajmakową, czyli powstałą podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem). Można również do tego użyć marmolady albo dżemu. Mazurek najczęściej udekorowany jest bakaliami, orzechami, lukrem, polewą.

Babka wielkanocna – obok mazurka wielkanocnego, najbardziej kojarzone z Wielkanocą ciasto drożdżowe, posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Jej popularność wynika m.in. z tego, że jest proste w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu (ok. 60 min).

Więcej wiadomości dotyczących świąt na Gazeta.pl

jak zrobić dekoracje wielkanocne?Stroik na Wielkanoc - misterne konstrukcje i proste pomysły

Więcej o: