Wielkanoc. Najpopularniejsze potrawy, które królują na polskich stołach. Czy znasz je wszystkie?

Potrawy wielkanocne co roku zachwycają nasze podniebienia. Z utęsknieniem czekamy na moment, w którym będziemy mogli ich skosztować. Niektóre z nich osiągnęły już rangę tradycyjnych. Jakie dania można zaserwować na wielkanocnym stole?
Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta?

Wielkanoc to szczególny czas, w którym mamy okazję spotkać się w rodzinnym gronie. Niesamowicie ważny jest wspólny posiłek, ponieważ zacieśnia on więzi. Można na nim nie tylko porozmawiać lub powymieniać się spostrzeżeniami, ale też i zasmakować się w potrawach wielkanocnych. Żurek w chlebie lub barszcz biały to tylko niektóre z nich. Jakie jeszcze dania mogłyby królować na naszych stołach? Oto kilka propozycji. Zaczynamy!

Potrawa wielkanocna. Jajka z farszem — prosty i szybki przepis

Jajka uznawane są za jeden z ważniejszych symboli Wielkiej Nocy, dlatego nie może ich zabraknąć. Przepis można nieco urozmaicić, dodając musztardę, szynkę, majonez oraz posiekaną rzeżuchę. Zielony kolor nieco ożywi klimat i wprowadzi wiosnę do naszych domów. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste:

  1. Ugotuj jajka na twardo i je obierz.
  2. Delikatnie wyciągnij żółtka.
  3. Szynkę drobno pokrój, dodaj do żółtka i wymieszaj z majonezem, musztardą oraz rzeżuchą.
  4. Farszem wypełnij białka.
  5. Gotowe danie posyp posiekaną rzeżuchą.

Pyszny krupnikKrupnik - przepis na klasyk polskich obiadów. Czym zastąpić żeberka? Podpowiadamy

Wielkanoc 2022. Barszcz biały z kiełbasą — klasyka gatunku

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tej zupy. Danie to pochodzi z Ukrainy i bardzo szybko przywędrowało do naszego kraju. Pyszny i sycący barszcz biały można przygotować bardzo szybko, gdyż przepis jest prosty. Jak to zrobić?

Potrzebne będą:

  • 400 g białej kiełbasy,
  • 300 g żeberek wieprzowych,
  • 30 g śmietany 18%,
  • 4 jajka,
  • 10 g maki pszennej,
  • czosnek,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.

Przepis:

  1. Żeberka zalej 2l wody i gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo
  2. Po 20 minutach dodaj pokrojoną w plastry białą kiełbasę i przyprawy.
  3. 20 minut później dodaj czosnek i zahartuj zupę mieszaniną z mąki i śmietany.
  4. Na samym końcu dodaj przekrojone na pół jajka na twardo.

Jajka faszerowane łososiem. Zdjęcie ilustracyjneJajka faszerowane łososiem - kompromis na świątecznym stole

Pieczeń rzymska z jajkiem — coś dla mięsożerców

Potrawa wielkanocna, którą uwielbia mnóstwo osób. Idealnie wypieczone mięso mielone z dodatkiem jajek to niebo w gębie. Zrobienie tego dania może wydawać się trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Przygotujesz je już w 30 minut.

Tego potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 5 jajek,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kminek, 
  • 6 łyżek tartej bułki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • masło,
  • 2 łyżki oleju.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, zostaw do wystygnięcia i delikatnie obierz. 
  2. Cebulę pokrój na drobne kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż przez minutę. Odstaw patelnię na bok.
  3. Musztardę, bułkę tartą, surowe jajko, mieszaninę cebuli z czosnkiem oraz przyprawy dodaj do mięsa mielonego i dobrze je wyrób.
  4. Blachę posmaruj masłem i posyp bułką tartą, na jej dno wyłóż połowę mięsa. 
  5. Ułóż jajka i przykryj je pozostałą masą. 
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 55 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź.
  7. Podawaj w towarzystwie chleba.

Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: