Zobacz wideo
Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta?
Wielkanoc to szczególny czas, w którym mamy okazję spotkać się w rodzinnym gronie. Niesamowicie ważny jest wspólny posiłek, ponieważ zacieśnia on więzi. Można na nim nie tylko porozmawiać lub powymieniać się spostrzeżeniami, ale też i zasmakować się w potrawach wielkanocnych. Żurek w chlebie lub barszcz biały to tylko niektóre z nich. Jakie jeszcze dania mogłyby królować na naszych stołach? Oto kilka propozycji. Zaczynamy!
Potrawa wielkanocna. Jajka z farszem — prosty i szybki przepis
Jajka uznawane są za jeden z ważniejszych symboli Wielkiej Nocy, dlatego nie może ich zabraknąć. Przepis można nieco urozmaicić, dodając musztardę, szynkę, majonez oraz posiekaną rzeżuchę. Zielony kolor nieco ożywi klimat i wprowadzi wiosnę do naszych domów. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste:
- Ugotuj jajka na twardo i je obierz.
- Delikatnie wyciągnij żółtka.
- Szynkę drobno pokrój, dodaj do żółtka i wymieszaj z majonezem, musztardą oraz rzeżuchą.
- Farszem wypełnij białka.
- Gotowe danie posyp posiekaną rzeżuchą.
Krupnik - przepis na klasyk polskich obiadów. Czym zastąpić żeberka? Podpowiadamy
Wielkanoc 2022. Barszcz biały z kiełbasą — klasyka gatunku
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tej zupy. Danie to pochodzi z Ukrainy i bardzo szybko przywędrowało do naszego kraju. Pyszny i sycący barszcz biały można przygotować bardzo szybko, gdyż przepis jest prosty. Jak to zrobić?
Potrzebne będą:
- 400 g białej kiełbasy,
- 300 g żeberek wieprzowych,
- 30 g śmietany 18%,
- 4 jajka,
- 10 g maki pszennej,
- czosnek,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek.
Przepis:
- Żeberka zalej 2l wody i gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo
- Po 20 minutach dodaj pokrojoną w plastry białą kiełbasę i przyprawy.
- 20 minut później dodaj czosnek i zahartuj zupę mieszaniną z mąki i śmietany.
- Na samym końcu dodaj przekrojone na pół jajka na twardo.
Jajka faszerowane łososiem - kompromis na świątecznym stole
Pieczeń rzymska z jajkiem — coś dla mięsożerców
Potrawa wielkanocna, którą uwielbia mnóstwo osób. Idealnie wypieczone mięso mielone z dodatkiem jajek to niebo w gębie. Zrobienie tego dania może wydawać się trudne i czasochłonne. Nic bardziej mylnego! Przygotujesz je już w 30 minut.
Tego potrzebujesz:
- 1 kg mięsa mielonego,
- cebula,
- 5 jajek,
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kminek,
- 6 łyżek tartej bułki,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki musztardy,
- masło,
- 2 łyżki oleju.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, zostaw do wystygnięcia i delikatnie obierz.
- Cebulę pokrój na drobne kawałki i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż przez minutę. Odstaw patelnię na bok.
- Musztardę, bułkę tartą, surowe jajko, mieszaninę cebuli z czosnkiem oraz przyprawy dodaj do mięsa mielonego i dobrze je wyrób.
- Blachę posmaruj masłem i posyp bułką tartą, na jej dno wyłóż połowę mięsa.
- Ułóż jajka i przykryj je pozostałą masą.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 55 minut. Po tym czasie wyjmij i ostudź.
- Podawaj w towarzystwie chleba.
Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.