Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Na wielu stronach możemy przeczytać, jak spalić pączki zjedzone w tłusty czwartek. Część z nas rzeczywiście może nie zjeść tyle kalorii, co zwykle. Spowodowane to będzie nie tyle dbaniem o linię, a o swój portfel. Inflacja i rosnące w związku w tym ceny widać także cukierniach, do których licznie wybierzemy się dzisiaj po pączki i inne słodkości.
Dla portalu businessinsider.com analizę dotyczącą cen pączków przeprowadził analityk sektora Food&Agri BNP Paribas Jakub Czugała. Wszystko wskazuje na to, że pączki mogą być nawet o kilkadziesiąt procent droższe niż rok temu. Nie jest to efekt wymysłów cukierników, ale drożejących towarów i usług. Ceny masła, mąki, jaj czy cukru poszły w górę odpowiednio o 70, 40, 20 i 15 procent. Do tego należy doliczyć wzrost cen prądu oraz wynagrodzeń pracowników, na co wskazuje także dla Strefy Biznesu Łukasz Grondal z Piekarni Cukierni ATU Myślachowice:
Ceny energii spowodowały w znacznym stopniu wzrost cen produktu gotowego. W przypadku pączka mamy kilka surowców, które podrożały. (...) Droższe są nie tylko półprodukty, pracownicy i energia, ale też transport czy opakowania
Opakowania 12 pączków za niecałe 3 zł to coroczny hit w marketach Biedronka. Są one tradycyjnie z marmoladą i cukrem pudrem. Dodatkowa promocja objęła również donaty. Kupując ich 12 zapłacimy tylko za 8. Na tych, którzy zdecydują się wydać do 2 zł za jednego pączka, czeka natomiast szersza oferta smakowa — od nadzienia różanego, orzechowego po agrestowe. Ceny więc większym zmianom nie uległy, jednak według doniesień Faktu w zeszłym roku taki pączek ważył 90 g, a w tym tylko 73 g.
Specjalne oferty przygotowały też inne markety np. Lidl. Oprócz promocji na donaty 4 plus 2 gratis znajdziemy tam 20 rodzajów pączków w cenach od 29 gr do 3,80 zł za sztukę. Dostępne będą również oryginalne smaki tj. zielona herbata, dynia, marchew czy burak.
Wybierając się do cukierni, musimy liczyć się z tym, że za jednego pączka zapłacimy około 5 zł. Jest to jednak jedna z niższych cen. W najpopularniejszych cukierniach ceny za pączki mogą być nawet dwucyfrowe. Przykładowo słynne pączki Magdy Gessler w restauracji u Fukiera poszły w górę z 8 zł do 13 zł. W cukierniach Słodki Słony zapłacimy natomiast o 4 zł więcej niż w roku ubiegłym, czyli 15 zł za pączka.