Tłusty czwartek wypada w tym roku 24 lutego. Święto rozpoczynają ostatki, czyli ostatnie dni karnawału. Zakończy się on 1 marca. Dzień później rozpocznie się Wielki Post. Zgodnie z tradycją w tłusty czwartek każdy powinien zjeść pączka (by zapewnić sobie szczęście i dostatek), a najlepiej nie jednego, a kilka. Dla wszystkich tych, którzy mają zamiar przygotować słodki przysmak samodzielnie, przygotowaliśmy prosty przepis.
Zobacz wideo
Paulina Krupińska zapewnia, że nie ma domu na Podhalu. "Walczę z tym od ośmiu lat"
Więcej informacji ze świata i kraju znajdziesz na stronie głównej portalu Gazeta.pl.
Tłusty czwartek. Prosty przepis na pączki
Pączek z marmoladą i dodatkiem cukru pudru ma ok. 350 kcal. Dużo bardziej kaloryczne są te z czekoladą lub innym słodkim nadzieniem - 450 do 500 kcal. W tłusty czwartek warto jednak odpuścić dietę i oddać się przyjemnemu szaleństwu. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na pączki.
Składniki:
- 1000 g mąki tortowej;
- 100 g cukru;
- 100 g drożdży;
- jajko;
- 6 żółtek jaj;
- 500 ml mleka;
- 5 łyżek oleju;
- cukier waniliowy (opakowanie);
- 1 kieliszek wódki;
- szczypta soli;
- konfitura różana jako nadzienie.
Sposób przygotowania:
- Połącz 2 łyżki cukru, łyżkę mąki, ciepłe mleko i drożdże - całość odstaw na 30 min.
- Do ciasta dodaj 5 łyżek oleju, jajko, sól, wódkę i resztę cukru. Wszystko wymieszaj.
- Podczas mieszania dodaj też mąkę i żółtka jaj.
- Uformuj kulę ciasta i zostaw na 30 min do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu wałkuj ciasto, aż uzyska grubość 1 cm. Wytnij szklanką krążki. Muszą one wyrosnąć jeszcze przez 15 min na blacie posypanym mąką.
- Pączki należy smażyć na rozgrzanym głębokim oleju do zarumienienia z obu stron. Po wystygnięciu można je nabić wybranym nadzieniem dzięki szprycy cukierniczej. Smacznego!