Kiedy jest tłusty czwartek 2022? Cena pączków może zaskoczyć

Kiedy wypada tłusty czwartek? Data jest ruchoma i uzależniona od Wielkanocy. Niestety w tym roku za pączki zapłacimy znacznie więcej. Przedstawiamy więc prosty przepis na te smakołyki.
Zobacz wideo Doda przerażona inflacją! Podnieśli jej czynsz za mieszkanie

Kiedy jest tłusty czwartek? W 2022 roku wypada 24 lutego. Co ciekawe, święto wywodzi się z czasów starożytnych i pogaństwa. Kiedyś pączki nie były wypełnione konfiturą bądź innym nadzieniem, a słoniną czy boczkiem. Tradycja jedzenia ich na słodko ukształtowała się w Polsce dopiero w średniowieczu.

Więcej informacji ze świata i kraju znajdziesz na stronie głównej portalu Gazeta.pl

Tłusty czwartek 2022. Ceny pączków mogą zaskoczyć

Niestety ceny pączków mogą nas zaboleć przez wzgląd na wzrost m.in. cen energii i gazą. Nie jest tajemnicą, że najtaniej pączka dostaniemy w sieciach handlowych, gdzie w ubiegłym roku kosztował on około 2 zł. Jak donosi wp, przedstawiciele Biedronki nie wiedzą, czy uda się im utrzymać ceny z ubiegłego roku (1,99 zł za sztukę). - Nadal jeszcze ustalamy ofertę na tłusty czwartek. Ceny ogłosimy bliżej 24 lutego - poinformowali.

Wysokich cen nie ukrywa Magda Gessler. Pączek pod jej szyldem kosztuje 15 zł. Na Instagramie cukierni Słodki Słony zamieszczono stories, w których restauratorka mówi: - To jest czas, żebym znowu zaprosiła was na pączki w Słodkim Słonym. Jak zwykle skandalicznie drogie i skandalicznie pyszne - dodaje. 

 

Prosty przepis na pączki

Na wysokie ceny mamy sposób. Przedstawiamy prosty przepis na pączki.

Składniki:

  • 1000 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 100 g drożdży
  • 1 całe jajko
  • 6 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek oleju
  • cukier waniliowy (opakowanie)
  • 1 kieliszek wódki
  • szczypta soli
  • konfitura jako nadzienie

Sposób przygotowania:

  • Połącz 2 łyżki cukru, łyżkę mąki, ciepłe mleko i drożdży i całość odstaw na 30 min.
  • Do ciasta dodaj: 5 łyżek oleju, całego jajka, soli, wódki i pozostałych resztek cukru. Mieszaj.
  • Mieszając, dodaj mąkę i żółtka.
  • Uformuj kulę ciasta i zostaw na 30 min do wyrośnięcia. 
  • Po wyrośnięciu wałkujemy ciasto dotąd, aż uzyska grubość 1 cm. Wycinamy szklanką krążki. Muszą wyrosnąć jeszcze przez 15 min na blacie posypanym mąką. 
  • Pączki należy smażyć na rozgrzanym głębokim oleju do zarumienienia z obu stron. Po wystygnięciu można je nabić wybranym nadzieniem dzięki szprycy cukierniczej.
Więcej o: