Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022 roku przypada na środę 9 lutego. Warto więc uczcić ten dzień i wraz z przyjaciółmi bądź członkami rodziny wybrać się do pizzerii. Ciekawostką jest, że Polacy najchętniej sięgają po Margheritę z serem, Capricciosę z szynką oraz pieczarkami. Jedną z najczęściej zamawianych pizz jest również Peperoni z pikantnym salami. Jako najbardziej kontrowersyjne połączenie smaków wskazują Hawajską z ananasem i szynką.
Początków pizzy możemy dopatrzeć się w starożytnej Grecji, gdzie ze smakiem zajadano się płaskimi plackami z oliwą, czosnkiem i dodatkiem ziół. Placki te, które dały początek pizzy, nazywano wówczas "plangutos".
Pizza dotarła do Rzymu, gdzie również zyskała aprobatę mieszkańców. Rzymianie wyrabiali pizzę na naturalnym zakwasie i nazwali ją "focaccia". Co ciekawe, w przeszłości pizza smakołykiem również uboższych mieszkańców. Mieszkańcy Neapolu wyrabiali ją z mąki i wody i nazwali "picea". Później Włosi zaczęli smarować pizzę sosem z aromatycznych pomidorów.
Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
Pizza skradła również serca mieszkańców Ameryki. W tym regionie był to jednak placek na grubym spodzie i z wieloma dodatkami.
W Ameryce powstała najdroższa pizza świata, która kosztuje w przeliczeniu ponad 9000 tys. złotych, czyli 2 700 dolarów. Jest ona wypieczona na spodzie truflowym z dodatkiem atramentu z kałamarnicy i dodatkiem 24 karatowych złotych listków z Ekwadoru. Po raz pierwszy przygotowano ją 24 kwietnia 2017 roku w jednej z restauracji na Manhattanie.