Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada? Ile kosztuje najdroższa pizza na świecie?

Pizza to najpopularniejsze danie na świecie. Kochamy ją za chrupiące ciasto, ciągnący się ser i różnorodne składniki, które pozwalają na skomponowanie dania idealnego. Kiedy zatem obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy w 2022 roku?

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022 roku przypada na środę 9 lutego. Warto więc uczcić ten dzień i wraz z przyjaciółmi bądź członkami rodziny wybrać się do pizzerii. Ciekawostką jest, że Polacy najchętniej sięgają po Margheritę z serem, Capricciosę z szynką oraz pieczarkami. Jedną z najczęściej zamawianych pizz jest również Peperoni z pikantnym salami. Jako najbardziej kontrowersyjne połączenie smaków wskazują Hawajską z ananasem i szynką.

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2022. Swoje początki pizza miała w starożytnej Grecji

Początków pizzy możemy dopatrzeć się w starożytnej Grecji, gdzie ze smakiem zajadano się płaskimi plackami z oliwą, czosnkiem i dodatkiem ziół. Placki te, które dały początek pizzy, nazywano wówczas "plangutos".

14-letnia Elżbieta w październiku 1940 roku. Obok jej siostra Małgorzata.Elżbieta II obchodzi 70-lecie panowania. Jak zmieniała się królowa? [ZDJĘCIA]

Pizza dotarła do Rzymu, gdzie również zyskała aprobatę mieszkańców. Rzymianie wyrabiali pizzę na naturalnym zakwasie i nazwali ją "focaccia". Co ciekawe, w przeszłości pizza smakołykiem również uboższych mieszkańców. Mieszkańcy Neapolu wyrabiali ją z mąki i wody i nazwali "picea". Później Włosi zaczęli smarować pizzę sosem z aromatycznych pomidorów.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Pizza skradła również serca mieszkańców Ameryki. W tym regionie był to jednak placek na grubym spodzie i z wieloma dodatkami.

dzień pizzyDzień pizzy 2022: Gdzie zjemy pizzę za 9 tys. zł?

Ile kosztuje najdroższa pizza na świecie? Kwota powala na kolana

W Ameryce powstała najdroższa pizza świata, która kosztuje w przeliczeniu ponad 9000 tys. złotych, czyli 2 700 dolarów. Jest ona wypieczona na spodzie truflowym z dodatkiem atramentu z kałamarnicy i dodatkiem 24 karatowych złotych listków z Ekwadoru. Po raz pierwszy przygotowano ją 24 kwietnia 2017 roku w jednej z restauracji na Manhattanie.

Więcej o: