Tłusty Czwartek 2022. Kiedy święto, w trakcie którego kalorie nie mają znaczenia?

Kiedy Tłusty Czwartek w 2022 roku? To święto jest ruchome, czyli każdego roku wypada w inny dzień, choć oczywiście zawsze w czwartek. To wynik jego powiązania ze świętami Wielkanocy, choć Tłusty Czwartek ma swoje korzenie w tradycji pogańskiej.

Tłusty Czwartek przypada zawsze na ostatni czwartek przed Wielkanocą, a dokładnie 52 dni przed Niedzielą Wielkanocną i zawsze wypada między 29 stycznia a 3 marca. Którego dnia w tym roku będziemy zajadali się słodkościami, bez zważania na kalorie? 

Zobacz wideo Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!

Tłusty Czwartek 2022. Do święta pozostał już niespełna miesiąc 

W związku z tym, że Wielkanoc w tym toku będzie miała miejsce w niedzielę 17 kwietnia, to Tłusty Czwartek będzie świętować 24 lutego. Tego dnia ruszymy do sklepów po pączki i faworki. Wówczas dla niektórych kalorie nie będą miały dla większego znaczenia. 

Mimo to warto wiedzieć, ile kalorii ma przeciętny pączek. To akurat jest zależne od dodatków lub tego, czy przyrządziliśmy go sami:

  • Pączek bez żadnego nadzienia z samego ciasta to 200 kalorii
  • Pączek serowy ma około 263 kalorii
  • Pączek posypany cukrem pudrem z nadzieniem różanym- około 300 kalorii
  • Pączek z budyniem- około 300 kalorii
  • Pączek hiszpański inaczej zwany wiedeńskimi lub gniazdkami- 350 kalorii
  • Pączek z lukrem- około 350 kalorii
  • Pączek z czekoladą- około 450 kalorii

A jak to wygląda w przypadku faworków? Otóż przeciętny faworek ma 87 kalorii, ale warto podkreślić, że zazwyczaj zjada się ich dużo więcej niż pączków. Dlatego z faworkami trzeba uważać, bo bywa z nimi, tak jak z czipsami, jak się zacznie, to nie można przestać, a nie każda wątroba dobrze zniesie taki maraton.

Tłusty Czwartek ma swoje korzenie u pogan

Tłusty Czwartek wywodzi się z pogaństwa i czasów starożytnych. Swego czasu był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Spożywano wówczas tłuste potrawy, zwłaszcza mięsa i popijano je słodkim winem. Pączki były znane w starożytnym Rzymie, ale początkowo nie przygotowywano ich na słodko, podobnie jak w Polsce.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Ten zwyczaj w formie, jaką znamy, w naszym kraju celebrowany jest dopiero od XVI wieku. Wówczas w naszym kraju pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wcześniej wyrabiano z ciasta chlebowego, które nadziewano słoniną i do tego obficie zapijano je wódką. Z perspektywy czasu można powiedzieć, iż na całe szczęście Tłusty Czwartek zamienił się w słodkie "szaleństwo". 

>>>>> Siema! Gazeta.pl kolejny już raz gra #JedenDzieńDłużej dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Każde dodatkowe wsparcie dla tej akcji jest bezcenne. Licytujcie i kwestujcie razem z nami!

Więcej o: