Tłusty czwartek 2022. Kiedy przypada? "Święto pączków" nadejdzie niebawem. Ich starożytne nadzienie zaskakuje

Kiedy przypada Tłusty Czwartek 2022? Święto w Polsce jest bardzo popularne, a jego celebrowanie sprawia wiele radości nie tylko fanom pączków. Tego dnia wielu z nas pozwala sobie zapomnieć o kaloriach i diecie, aby w pełni delektować się słodkimi wypiekami. Trudno bowiem odmówić babci, która przygotowała wyborne pączki, racuchy czy faworki.

Dla wielu ogromnym zaskoczeniem będzie wiadomość, że Tłusty Czwartek wywodzi się z pogaństwa i czasów starożytnych. Swego czasu był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. W Polsce ten zwyczaj w formie, jaką znamy, celebrowany jest dopiero od XVI wieku. Wówczas w naszym kraju pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej, ale był one nieco inne od tych dzisiejszych.

Zobacz wideo Pączki hiszpańskie - słodkie, wilgotne i mięciutkie

Kiedy przypada Tłusty Czwartek 2022? Mamy jeszcze trochę czasu

Tłusty Czwartek to święto ruchome, które jest uzależnione od świąt Wielkiej Nocy. Przypada ono na ostatni czwartek przed Wielkanocą, a dokładnie 52 dni przed Niedzielą Wielkanocną i zawsze wypada między 29 stycznia a 3 marca. W związku z tym, że Wielkanoc w tym toku będzie miała miejsce w niedzielę 17 kwietnia, to Tłusty Czwartek będzie świętować 24 lutego.

Więcej podobnych informacji przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.

Dzień potocznie nazywany "Świętem Pączków" zwyczajowo rozpoczyna ostatki, czyli ostatnie dni karnawału. W tym roku okres zabawy zakończy się 2 marca, czyli w środę popielcową, będącą jednocześnie pierwszym dniem Wielkiego Postu. W ten dzień pokutny katolików obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych (od 14. roku życia) i post ścisły (między 18. a 60. rokiem życia), a głowy wiernych, którzy udadzą się na nieobowiązkową mszę święto do kościoła, zostaną posypane popiołem. 

Odpoczynek i sen - to zawsze cenni pomocnicy w zwalczaniu infekcji.Omikron - jak się leczyć skutecznie w domu?

Pączki ze słoniną? Kiedyś w Tłusty Czwartek jadano zupełnie inaczej

Kiedy w Tłusty Czwartek ruszymy na zakupy do piekarni, bądź odwiedzimy babcię, w menu zostaną nam zaproponowane pączki, racuchy, lub faworki. Tradycja jadania słodkości ten dzień na terenie Polski narodziła się w średniowieczu. Tuż przed Środą Popielcową i Wielkim Postem na dworach wyjadano zapasy tłuszczu, cukru i owoców. Produkty te zepsułyby się podczas Wielkiego Postu, bowiem w jego trakcie ich jedzenie było zakazane.

W starożytności tak słodko jednak nie było. W czasach przedchrześcijańskich, gdy święto nie było jeszcze związane z religią, ucztowanie w Tłusty Czwartek polegało na spożywaniu tłustych potraw, zwłaszcza mięsa i popijaniu ich słodkim winem. Pączki były znane w starożytnym Rzymie, ale początkowo nie przygotowywano ich na słodko, podobnie jak w Polsce. Nasi średniowieczni przodkowie wyrabiali  z ciasta chlebowego, które nadziewano słoniną, do tego obficie zapijano je wódką. Niewątpliwie dzisiejsza wersja pączków brzmi zdecydowanie bardziej apetycznie, prawda? 

Jaja i mięso, czyli nadwaga murowana? Wręcz przeciwnieZabójcy tłuszczu, czyli jesz i chudniesz. Żadna tam zielenina bez smaku!

Więcej o: