Tłusty Czwartek 2022. Kiedy wypada święto pączków i faworków? Jak przygotować najlepsze?

Święto pączków i faworków zbliża się wielkimi krokami. To wyjątkowy dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia możemy bez wyrzutów sumienia objadać się słodkościami. Kiedy wypada Tłusty Czwartek w 2022? Odpowiadamy.

Tłusty Czwartek to święto ruchome, które uzależnione jest od daty świąt wielkanocnych. Obchodzimy je w ostatni czwartek przed rozpoczęciem wielkiego postu, na 52 dni przed Wielkanocą. Kiedy będziemy obchodzić Tłusty Czwartek w 2022?

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Tłusty Czwartek 2022 - kiedy wypada? Jaka jest historia Tłustego Czwartku?

W tym roku Tłusty Czwartek przypada na 24 lutego. W tym dniu każdy z nas może pozwolić sobie na słodką przyjemność.

Co ciekawe, historia tego święta sięga jeszcze czasów przedchrześcijańskich. W tym dniu świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Zgodnie z tradycją spożywano wówczas tłuste potrawy, w szczególności mięsa, które było popijane słodkim winem. Dawniej w tym dniu za przysmak uznawano również pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

W XVI w. obyczaje związane z Tłustym Czwartkiem uległy zmianie. Tradycyjne wypieki zaczęły bardziej przypominać współczesne pączki. Osoba, której udało się trafić na nietypowe nadzienie, mogła liczyć na szczęście.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Bliżej XVII w. w Małopolsce świętowano również tzw. combrowy czwartek. Jak podaje legenda, krakowski burmistrz o imieniu Comber (była to prawdopodobnie postać fikcyjna), znany ze swojego surowego nastawienia do handlujących na rynku, zmarł w tłusty czwartek. Od tego czasu w każdą rocznicę śmierci burmistrza na rynku urządzano huczne zabawy, w których czasie nie żałowano sobie dobrej zabawy i słodkości.

Tłusty Czwartek 2022. Najlepsze domowe sposoby na pączki

Z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku, przypominamy o prostych przepisach na pączki, które publikowaliśmy dla Was już wcześniej. Smaczego!

Więcej o: