Co roku 24 grudnia chrześcijanie zasiadają do uroczystej wieczerzy. Zgodnie z tradycją jej początek powinien nastąpić wraz z pojawieniem się pierwszej gwiazdy na niebie. Wtedy to na początek odczytywana jest modlitwa, a następnie domownicy dzielą się opłatkiem. Składane są życzenia, oraz wybaczane winy pomiędzy zwaśnionymi stronami. Wśród śpiewu kolęd rozpoczyna się uroczysta kolacja, która według tradycji powinna składać się z 12 dań.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć odpowiedniej liczby dań. Wielu zastanawia się, co symbolizuje ich liczba? 12 potraw ma na celu upamiętnienie 12 apostołów, którzy razem z Jezusem Chrystusem nauczali pierwszych chrześcijan. A co dokładnie powinniśmy przygotować do wieczerzy 24 grudnia? Poza daniami warto pamiętać o opłatku, czy sianku pod obrusem. Z potraw nie może zabraknąć pierogów, czy kompotu z suszu. Dokładną listę zamieszczamy poniżej. Nie jest wymagane ścisłe trzymanie się jej, ponieważ zależnie od regionu stoły wigilijne mogą się od siebie różnić.
Wszystkie te potrawy pozwolą na upamiętnienie wydarzenia tak ważnego dla chrześcijan, jakim jest wspomnienie narodzin Jezusa Chrystusa i pozwolą na dotrwanie do nocnego czuwanie zwanego pasterką.