Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego już po raz drugi. W tym roku rywalizowało ze sobą blisko 300 potraw. Najlepszą z nich okazała się zupa grzybowa z Łasku. W czym tkwi jej sekret?
Jak podaje portal lodzkie.pl, mieszkańcy województwa łódzkiego mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w trzech kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna, Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy i Tradycyjne Pierniczki Świąteczne.
Najlepszą potrawą wigilijną okazała się zupa grzybowa z domowym makaronem z Łasku. Na podium znalazł się również wigilijny barszcz czerwony z pieczonymi pierogami nadziewanymi kapustą kiszoną i grzybami. Z kolei trzecie miejsce należało do potrawy nazywanej "karp inaczej".
- Przysłane prace pokazały, że mieszkańcy województwa łódzkiego przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych przy szykowaniu potraw i wypieków świątecznych - powiedział Grzegorz Schreiber, marszałek województwa łódzkiego, cytowany przez portal lodzkie.pl.
Jakie są najpopularniejsze potrawy wigilijne? Polacy na swoich stołach serwują między innymi:
Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
Przypominamy, że kościół katolicki nie nakazuje swoim wiernym postu w wigilijny wieczór i zezwala na spożywanie potraw mięsnych. Wynika to z przepisów Kodeksu Prawa Kanonicznego, który został uchwalony w 1983 r. Zgodnie z prawem kościelnym zachowanie postu jest obowiązkowe natomiast w Środę Popielcową oraz w piątek przed Wielkanocą. Księża zachęcają jednak, aby utrzymać tradycję i podczas świątecznej wieczerzy zachować post.