O czym nie warto zapominać podczas świątecznego maratonu gotowania? Jaka jest lista tradycyjnych 12 dań na Boże Narodzenie? Podpowiadamy, jakie dania tradycyjnie pojawiają się w Polskich domach w czasie kolacji wigilijnej.
Do przygotowania keksu potrzebujemy pięć jajek, dwie szklanki mąki, 25 dag masła, szklankę cukru, torebkę cukru wanilinowego, 30 dag mieszanych bakalii, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz kilka kropli aromatu rumowego.
Aby wykonać keks, miękkie masło należy zmiksować na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym, a następnie dodać jajka, zapach rumowy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i bakalie. Następnie keks należy piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Przeczytaj więcej o świętach Bożego Narodzenia na stronie głównej Gazeta.pl.
Gotowanie wigilijnego barszczu nie jest zbyt pracochłonne. Najpierw należy ugotować warzywny bulion, a następnie dodać obrane i pokrojone buraki i gotować przez kolejną godzinę. Pod koniec gotowania do barszczu należy dodać łyżkę majeranku. Barszcz czerwony można podawać z uszkami, pierogami, kołdunami lub ziemniakami.
Kościół katolicki nie nakazuje swoim wiernym postu w wigilijny wieczór i zezwala na spożywanie potraw mięsnych. Wynika to z przepisów Kodeksu Prawa Kanonicznego, który został uchwalony w 1983 r. Zgodnie z prawem kościelnym zachowanie postu jest obowiązkowe natomiast w Środę Popielcową oraz w piątek przed Wielkanocą. Księża zachęcają jednak, aby utrzymać tradycję i podczas świątecznej wieczerzy zachować post.