Pierwsza gwiazdka rozpoczyna wigilijną kolację. Po podzieleniu się opłatkiem i życzeniach przychodzi czas, gdy rodzina wspólnie zasiada do stołu, by spróbować świątecznych przysmaków. Tradycyjnie powinno się na nim znaleźć dwanaście potraw. Zgodnie z przesądem powinno się skosztować każdej z nich, żeby zapewnić sobie szczęście na kolejnych dwanaście miesięcy nowego roku. Skąd jednak wziął się zwyczaj dwunastu wigilijnych dań?
Najnowsze informacje z kraju i ze świata znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl >>>
Liczba ta symbolizuje dwunastu apostołów - uczniów Jezusa Chrystusa, którzy spożywali z nim ostatnią wieczerzę. Choć Kościół katolicki nie zakazuje jedzenia mięsa w wigilię Bożego Narodzenia, to wieczerza w wielu domach ogranicza się do potraw postnych - głównie rybnych i warzywnych. Nie może zabraknąć barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, karpia czy makowca.
albo