Potrawy wigilijne - lista 12 dań na Boże Narodzenie 2021 i lista dań regionalnych. Co przygotować?
Potrawy wigilijne - lista 12 dań na Boże Narodzenie 2021 i lista dań regionalnych. Co przygotować?
REKLAMA
NPK
Coraz więcej osób planuje już wigilijne dania, które pojawią się na stole 24 grudnia. Dzień ten jest bardzo rodzinny i odświętny, dlatego planowane są potrawy, których nie je się na co dzień. Jaka jest lista tradycyjnych 12 dań na Boże Narodzenie? Jakimi daniami regionalnymi się zainspirować?
3
Fot. Dominik Gajda / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy, które serwuje się na święta Bożego Narodzenia. W artykule przedstawimy dania, które są charakterystyczne dla Polski, ale też poszczególnych województw. Warto zainspirować się nowymi daniami in przygotować na Wigilię 24 grudnia coś nowego.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim
12 potraw wigilijnych - dania, które pojawiają się w wielu regionach w Polsce
Boże Narodzenie 2021. Wigilijne desery - słodkie ciasta na 24 grudnia
Kluski z makiem,
Makowiec,
Piernik,
Kutia,
Ciasto marchewkowe,
Sernik.
Regionalne potrawy wigilijne - co pojawia się na stołach w Boże Narodzenie w województwach w Polsce?
W przygotowaniu wigilijnej kolacji warto zainspirować się także daniami regionalnymi. Dla niektórych naszych gości będzie to cudowny powrót do dzieciństwa, a dla innych poznanie nowych, polskich smaków.
Województwo dolnośląskiesłynie z pierogów ruskich, albo tych z kapustą i grzybami. Popularny jest też kompot z suszonych owoców, kutia czy kapusta kiszona z grochem i grzybami. Regionalnie podaje się także świszcz, czyli kaszę jęczmienną z suszonymi owocami.
Województwo kujawsko-pomorskie. Podczas wigilii serwowana jest zupa owocowa lub zupa z suszonych śliwek. Często podaje się tez groch z kapustą (szablok), kluski z makiem czy piernik na karmelu. Z ryb podaje się m.in. sieję w grzybach, karpia w sosie czosnkowych czy śledzie w jabłkach.
Województwo lubelskie. 24 grudnia często serwowany jest karp w galarecie lub karp wędzony. Z dań słodkich przygotowywana jest strucla - ciasto drożdżowe nadziewane makiem, marmoladą lub serem z cynamonem.
Województwo łódzkie dawniej słynęło z siemieniuchy, czyli zupy z siemienia konopnego oraz kłosów czy paluszków - długich klusek wykonanych z mąki żytniej lub pszennej, bez dodatku jajek. Popularne były też skaplerzyki - kluski w kształcie kwadratów lub prostokątów podawane z kapustą, burakami, makiem czy kompotem. Groch gotowany na sypko wykorzystywano natomiast do wróżb.
Województwo małopolskie. Tradycyjnie jedzony jest barszcz krakowski z ziemniakami lub niewielkimi uszkami. Typowym daniem regionalnym jest siuśpaj, czyli gęsta masa z kaszy i suszonych owoców. Znane są także moskole - podpłomyki z ciasta ziemniaczanego serwowane z grzybami.
Województwo mazowieckie jest słynne z kapusty i grzybami. Regionalnie przygotowuje się też fafernuchy, czyli kruche ciastka w kształcie kopytek, z wyczuwalnym smakiem miodu i cynamonu. Na tym obszarze popularne są także zupy owocowe. Znane są też kłosy - kluski z makiem na słodko oraz rwaki - kopytka serwowane z kapustą i grzybami.
Województwo opolskie. Typowym wigilijnym daniem regionalnym jest młocka, czyli potrawa z miodu, suszonych owoców i piernika. Popularne są też śliszki - małe bułki drożdżowe z nadzieniem makowym i posypane startym piernikiem.
Województwo podkarpackie słynie z dań wigilijnych na bazie różnych kasz. Na stole pojawia się kapusta z grochem, gołąbki z kaszą i ziemniakami, zupa z kaszą pęczak (tak zwana postnica) czy pieróg nadziewany kapustą i ziemniakami.
Województwo podlaskie słynie z faszerowanego szczupaka. Kolejne dania regionalne są już słodkie. Są to m.in. makowiec ejszeryszek, sękacz sejneński czy kutia. Można też spotkać racuchy z rodzynkami, kulebiak (drożdżowy pieróg z kapustą i grzybami) czy wareniki (pierogi z makiem lub kapusta i grzybami).
Województwo pomorskie i zachodniopomorskie. W tym regionie na stale pojawiają się ryby w różnych odsłonach. Popularna jest zwłaszcza zupa rybna, pierogi z kaszą gryczaną czy suszone borowiki w śmietanie. Można też spotkać brząd - zupę z suszonych gruszek.
Województwo śląskie na pierwsze danie serwuje zazwyczaj żur przygotowany na grzybach lub zupę rybną. Obowiązkowo pojawiają się także pierogi i kapusta z grzybami. Regionalnie cały czas można znaleźć też moczki - marmolady ze śliwek, ugotowanych suszonych owoców, bakalii oraz orzechów. Popularna jest też siemieniotka - zupa z siemienia konopnego z kaszą jaglaną.
Województwo świętokrzyskie. Tutaj popularny jest barszcz na żytnim zakwasie. Dodatkowo jada się farsz z kaszy gryczanej z dodatkiem grzybów i kapusty. Znane są także szczodroki - pieczywo o słodko-słonym smaku.
Województwo wielkopolskie i lubuskie opowiada się za barszczem czerwonym, ale ugotowanym na wywarze grzybowym. Królują tu też pierogi z kapustą i grzybami, karp w szarym sosie i śledzie. Stąd też pochodzą popularne makiełki, czyli potrawa przygotowana z czerstwej bułki, maku i bakalii. Warto też spróbować karpia w sosie piernikowym.
Województwo warmińsko-mazurskie. W tym regionie najczęściej przygotowuje się barszcz czerwony, zupy owocowe, śledzie w oleju, pierogi z kapustą oraz dania z ziemniakami.