Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy, które serwuje się na święta Bożego Narodzenia. W artykule przedstawimy dania, które są charakterystyczne dla Polski, ale też poszczególnych województw. Warto zainspirować się nowymi daniami in przygotować na Wigilię 24 grudnia coś nowego.
Zobacz wideo
Chrupiąca ryba z sosem tatarskim
12 potraw wigilijnych - dania, które pojawiają się w wielu regionach w Polsce
- Barszcz czerwony z uszkami,
- Zupa grzybowa,
- Karp smażony,
- Ryba po grecku,
- Śledzie w różnych wariantach,
- Kapusta z grzybami,
- Pierogi z kapustą i grzybami,
- Krokiety z kapustą i grzybami,
- Sałatka jarzynowa z majonezem,
- Kompot z suszonych owoców.
Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.
Wigilia 2021. Czy w Wigilię można jeść mięso? Czy tego dnia obowiązuje post?
Boże Narodzenie 2021. Wigilijne desery - słodkie ciasta na 24 grudnia
- Kluski z makiem,
- Makowiec,
- Piernik,
- Kutia,
- Ciasto marchewkowe,
- Sernik.
Wigilia 2021. Czy 24 grudnia to dzień wolny od pracy?
Regionalne potrawy wigilijne - co pojawia się na stołach w Boże Narodzenie w województwach w Polsce?
W przygotowaniu wigilijnej kolacji warto zainspirować się także daniami regionalnymi. Dla niektórych naszych gości będzie to cudowny powrót do dzieciństwa, a dla innych poznanie nowych, polskich smaków.
- Województwo dolnośląskie słynie z pierogów ruskich, albo tych z kapustą i grzybami. Popularny jest też kompot z suszonych owoców, kutia czy kapusta kiszona z grochem i grzybami. Regionalnie podaje się także świszcz, czyli kaszę jęczmienną z suszonymi owocami.
- Województwo kujawsko-pomorskie. Podczas wigilii serwowana jest zupa owocowa lub zupa z suszonych śliwek. Często podaje się tez groch z kapustą (szablok), kluski z makiem czy piernik na karmelu. Z ryb podaje się m.in. sieję w grzybach, karpia w sosie czosnkowych czy śledzie w jabłkach.
- Województwo lubelskie. 24 grudnia często serwowany jest karp w galarecie lub karp wędzony. Z dań słodkich przygotowywana jest strucla - ciasto drożdżowe nadziewane makiem, marmoladą lub serem z cynamonem.
- Województwo łódzkie dawniej słynęło z siemieniuchy, czyli zupy z siemienia konopnego oraz kłosów czy paluszków - długich klusek wykonanych z mąki żytniej lub pszennej, bez dodatku jajek. Popularne były też skaplerzyki - kluski w kształcie kwadratów lub prostokątów podawane z kapustą, burakami, makiem czy kompotem. Groch gotowany na sypko wykorzystywano natomiast do wróżb.
- Województwo małopolskie. Tradycyjnie jedzony jest barszcz krakowski z ziemniakami lub niewielkimi uszkami. Typowym daniem regionalnym jest siuśpaj, czyli gęsta masa z kaszy i suszonych owoców. Znane są także moskole - podpłomyki z ciasta ziemniaczanego serwowane z grzybami.
- Województwo mazowieckie jest słynne z kapusty i grzybami. Regionalnie przygotowuje się też fafernuchy, czyli kruche ciastka w kształcie kopytek, z wyczuwalnym smakiem miodu i cynamonu. Na tym obszarze popularne są także zupy owocowe. Znane są też kłosy - kluski z makiem na słodko oraz rwaki - kopytka serwowane z kapustą i grzybami.
- Województwo opolskie. Typowym wigilijnym daniem regionalnym jest młocka, czyli potrawa z miodu, suszonych owoców i piernika. Popularne są też śliszki - małe bułki drożdżowe z nadzieniem makowym i posypane startym piernikiem.
- Województwo podkarpackie słynie z dań wigilijnych na bazie różnych kasz. Na stole pojawia się kapusta z grochem, gołąbki z kaszą i ziemniakami, zupa z kaszą pęczak (tak zwana postnica) czy pieróg nadziewany kapustą i ziemniakami.
- Województwo podlaskie słynie z faszerowanego szczupaka. Kolejne dania regionalne są już słodkie. Są to m.in. makowiec ejszeryszek, sękacz sejneński czy kutia. Można też spotkać racuchy z rodzynkami, kulebiak (drożdżowy pieróg z kapustą i grzybami) czy wareniki (pierogi z makiem lub kapusta i grzybami).
- Województwo pomorskie i zachodniopomorskie. W tym regionie na stale pojawiają się ryby w różnych odsłonach. Popularna jest zwłaszcza zupa rybna, pierogi z kaszą gryczaną czy suszone borowiki w śmietanie. Można też spotkać brząd - zupę z suszonych gruszek.
- Województwo śląskie na pierwsze danie serwuje zazwyczaj żur przygotowany na grzybach lub zupę rybną. Obowiązkowo pojawiają się także pierogi i kapusta z grzybami. Regionalnie cały czas można znaleźć też moczki - marmolady ze śliwek, ugotowanych suszonych owoców, bakalii oraz orzechów. Popularna jest też siemieniotka - zupa z siemienia konopnego z kaszą jaglaną.
- Województwo świętokrzyskie. Tutaj popularny jest barszcz na żytnim zakwasie. Dodatkowo jada się farsz z kaszy gryczanej z dodatkiem grzybów i kapusty. Znane są także szczodroki - pieczywo o słodko-słonym smaku.
- Województwo wielkopolskie i lubuskie opowiada się za barszczem czerwonym, ale ugotowanym na wywarze grzybowym. Królują tu też pierogi z kapustą i grzybami, karp w szarym sosie i śledzie. Stąd też pochodzą popularne makiełki, czyli potrawa przygotowana z czerstwej bułki, maku i bakalii. Warto też spróbować karpia w sosie piernikowym.
- Województwo warmińsko-mazurskie. W tym regionie najczęściej przygotowuje się barszcz czerwony, zupy owocowe, śledzie w oleju, pierogi z kapustą oraz dania z ziemniakami.