Potrawy wigilijne - lista 12 dań na Boże Narodzenie 2021 i lista dań regionalnych. Co przygotować?

Coraz więcej osób planuje już wigilijne dania, które pojawią się na stole 24 grudnia. Dzień ten jest bardzo rodzinny i odświętny, dlatego planowane są potrawy, których nie je się na co dzień. Jaka jest lista tradycyjnych 12 dań na Boże Narodzenie? Jakimi daniami regionalnymi się zainspirować?

Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy, które serwuje się na święta Bożego Narodzenia. W artykule przedstawimy dania, które są charakterystyczne dla Polski, ale też poszczególnych województw. Warto zainspirować się nowymi daniami in przygotować na Wigilię 24 grudnia coś nowego.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim

12 potraw wigilijnych - dania, które pojawiają się w wielu regionach w Polsce

  • Barszcz czerwony z uszkami,
  • Zupa grzybowa,
  • Karp smażony,
  • Ryba po grecku,
  • Śledzie w różnych wariantach,
  • Kapusta z grzybami,
  • Pierogi z kapustą i grzybami,
  • Krokiety z kapustą i grzybami,
  • Sałatka jarzynowa z majonezem,
  • Kompot z suszonych owoców.

Przeczytaj więcej podobnych informacji na stronie głównej Gazeta.pl.

Boże Narodzenie 2021. Wigilijne desery - słodkie ciasta na 24 grudnia

  • Kluski z makiem,
  • Makowiec,
  • Piernik,
  • Kutia,
  • Ciasto marchewkowe,
  • Sernik.

Regionalne potrawy wigilijne - co pojawia się na stołach w Boże Narodzenie w województwach w Polsce?

W przygotowaniu wigilijnej kolacji warto zainspirować się także daniami regionalnymi. Dla niektórych naszych gości będzie to cudowny powrót do dzieciństwa, a dla innych poznanie nowych, polskich smaków.

  • Województwo dolnośląskie słynie z pierogów ruskich, albo tych z kapustą i grzybami. Popularny jest też kompot z suszonych owoców, kutia czy kapusta kiszona z grochem i grzybami. Regionalnie podaje się także świszcz, czyli kaszę jęczmienną z suszonymi owocami.
  • Województwo kujawsko-pomorskie. Podczas wigilii serwowana jest zupa owocowa lub zupa z suszonych śliwek. Często podaje się tez groch z kapustą (szablok), kluski z makiem czy piernik na karmelu. Z ryb podaje się m.in. sieję w grzybach, karpia w sosie czosnkowych czy śledzie w jabłkach.
  • Województwo lubelskie. 24 grudnia często serwowany jest karp w galarecie lub karp wędzony. Z dań słodkich przygotowywana jest strucla - ciasto drożdżowe nadziewane makiem, marmoladą lub serem z cynamonem.
  • Województwo łódzkie dawniej słynęło z siemieniuchy, czyli zupy z siemienia konopnego oraz kłosów czy paluszków - długich klusek wykonanych z mąki żytniej lub pszennej, bez dodatku jajek. Popularne były też skaplerzyki - kluski w kształcie kwadratów lub prostokątów podawane z kapustą, burakami, makiem czy kompotem. Groch gotowany na sypko wykorzystywano natomiast do wróżb.
  • Województwo małopolskie. Tradycyjnie jedzony jest barszcz krakowski z ziemniakami lub niewielkimi uszkami. Typowym daniem regionalnym jest siuśpaj, czyli gęsta masa z kaszy i suszonych owoców. Znane są także moskole - podpłomyki z ciasta ziemniaczanego serwowane z grzybami.
  • Województwo mazowieckie jest słynne z kapusty i grzybami. Regionalnie przygotowuje się też fafernuchy, czyli kruche ciastka w kształcie kopytek, z wyczuwalnym smakiem miodu i cynamonu. Na tym obszarze popularne są także zupy owocowe. Znane są też kłosy - kluski z makiem na słodko oraz rwaki - kopytka serwowane z kapustą i grzybami.
  • Województwo opolskie. Typowym wigilijnym daniem regionalnym jest młocka, czyli potrawa z miodu, suszonych owoców i piernika. Popularne są też śliszki - małe bułki drożdżowe z nadzieniem makowym i posypane startym piernikiem.
  • Województwo podkarpackie słynie z dań wigilijnych na bazie różnych kasz. Na stole pojawia się kapusta z grochem, gołąbki z kaszą i ziemniakami, zupa z kaszą pęczak (tak zwana postnica) czy pieróg nadziewany kapustą i ziemniakami.
  • Województwo podlaskie słynie z faszerowanego szczupaka. Kolejne dania regionalne są już słodkie. Są to m.in. makowiec ejszeryszek, sękacz sejneński czy kutia. Można też spotkać racuchy z rodzynkami, kulebiak (drożdżowy pieróg z kapustą i grzybami) czy wareniki (pierogi z makiem lub kapusta i grzybami).
  • Województwo pomorskie i zachodniopomorskie. W tym regionie na stale pojawiają się ryby w różnych odsłonach. Popularna jest zwłaszcza zupa rybna, pierogi z kaszą gryczaną czy suszone borowiki w śmietanie. Można też spotkać brząd - zupę z suszonych gruszek.
  • Województwo śląskie na pierwsze danie serwuje zazwyczaj żur przygotowany na grzybach lub zupę rybną. Obowiązkowo pojawiają się także pierogi i kapusta z grzybami. Regionalnie cały czas można znaleźć też moczki - marmolady ze śliwek, ugotowanych suszonych owoców, bakalii oraz orzechów. Popularna jest też siemieniotka - zupa z siemienia konopnego z kaszą jaglaną.
  • Województwo świętokrzyskie. Tutaj popularny jest barszcz na żytnim zakwasie. Dodatkowo jada się farsz z kaszy gryczanej z dodatkiem grzybów i kapusty. Znane są także szczodroki - pieczywo o słodko-słonym smaku.
  • Województwo wielkopolskie i lubuskie opowiada się za barszczem czerwonym, ale ugotowanym na wywarze grzybowym. Królują tu też pierogi z kapustą i grzybami, karp w szarym sosie i śledzie. Stąd też pochodzą popularne makiełki, czyli potrawa przygotowana z czerstwej bułki, maku i bakalii. Warto też spróbować karpia w sosie piernikowym.
  • Województwo warmińsko-mazurskie. W tym regionie najczęściej przygotowuje się barszcz czerwony, zupy owocowe, śledzie w oleju, pierogi z kapustą oraz dania z ziemniakami.
Więcej o: