Święta Bożego Narodzenia to w tradycji chrześcijańskiej czas upamiętnienia narodzin Jezusa Chrystusa. Obchody świąteczne rozpoczynają się jednak już dzień wcześniej, gdy wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, bliscy zbierają się przy wspólnym stole, łamią się opłatkiem i wspólnie spożywają tradycyjne potrawy. Co powinno znaleźć się na wigilijnym stole?
Wieczerza wigilijna rozpoczyna się od wspólnej modlitwy i czytania fragmentu ewangelii, a następnie łamania opłatkiem, który jest symbolem pojednania. Ten ostatni nie jest jednak zwyczajem powszechnie spotykanym, obchodzi się go wyłącznie w Polsce, na Litwie i Białorusi. Podobnie zresztą z samą Wigilią, która poza naszym krajem podobnie obchodzona jest także w Czechach i na Słowacji.
Wigilijny stół przykryty jest białym odświętnym obrusem, pod którym znajduje się wiązanka sianka. Przyjęło się także zostawiać jedno nakrycie więcej przeznaczone dla niezapowiedzianego gościa.
Więcej aktualnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zwyczajowo na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. To nawiązanie do 12 apostołów i 12 miesięcy, ale w wielu domach jako oddzielne potrawy liczy się także dodatki, na przykład pieczywo. Tego dnia powinno się jednak zaserwować wszystkie płody ziemi, które zapewnią dostatek w nadchodzącym roku - dobrze więc, by na stole znalazło się coś z sadu, coś z wody, coś z pola i coś z lasu. Każdej podanej potrawy powinno się spróbować.
Wigilijne potrawy będą się różnić w zależności od regionu, ale i upodobań rodzinnych. Powinny one być jednak postne i bezmięsne (nie dotyczy to ryb).
Na wigilijnym stole może znaleźć się między innymi: