Grzybiarze pojawiają się w lasach niczym grzyby po deszczu. Wielu z nich kusi perspektywa wypełnionych po brzegi grzybami koszy. Zanim wybierzemy się na grzybobranie, warto jednak wiedzieć, które grzyby możemy zbierać, a które są trujące bądź objęte ochroną.
W Polsce wyróżniamy kilka gatunków grzybów jadalnych, które znajdują się pod ścisłą ochroną. Ich zebranie jest nielegalne i może podlegać karze grzywny do 5 tys. złotych. Grzybami jadalnymi pod ścisłą ochroną są m.in.:
Pod ścisłą ochroną są również gatunki grzybów niejadalnych. Są to m.in.:
Grzyby trujące to takie, których spożycie zagraża naszemu zdrowiu lub życiu. Niektórzy grzybiarze twierdzą, że polizanie grzyba pozwoli rozpoznać, czy grzyb jest jadalny, czy trujący. Warto jednak wiedzieć, że to dość ryzykowna metoda, która nie zawsze się sprawdza. Wśród grzybów, które uznajemy za trujące, wyróżniamy m.in.:
Grzybobranie to świetna, ale i niebezpieczna zabawa. Zbieranie grzybów, co do których nie mamy pewności, może zakończyć się tragedią. "Zbieraj grzyby, co, do których masz całkowitą pewność. Jeżeli masz wątpliwości, nie ryzykuj, przynieś grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące" - informuje GIS.